hirdetés

Komolyabb szerep juthat a magyar informatikának

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) 2009. szeptember 17-én és 18-án rendezte meg az IKT iparág éves szakmai konferenciáját, a MENTA-t. A rendezvény idén központi témájául a kreativitást és az innovációt választotta, mely a jelenlegi gazdasági helyzetben kitörési pont lehet az infokommunikációs szakma számára.
hirdetés

Keresztesi János, az IVSZ elnöke a konferencia kezdetén a többségében informatikai cégek első számú vezetőiből álló hallgatóság számára bizakodásra okot adó bejelentést tett: a MENTA nyitóestéjének üzleti vacsoráján Varga István gazdasági minisztertől értesülhettek arról, hogy a kormány szeptember eleji ülésén az IKT szektort a kiemelt ágazatok közé emelte. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kormány elfogadta azt az akciótervet, amelyet az IVSZ a tagvállalataitól összegyűjtött vélemények, elképzelések alapján állított össze és juttatott el a kormánynak.

A bejelentéssel összecsengett Dr. Baja Ferenc (MSZP), Dr. Nyitrai Zsolt (FIDESZ) és Pettkó András szakpolitikusok véleménye is, akik egy kerekasztal-beszélgetésen az IKT szektor stratégiai szerepét hangsúlyozták. Mindhárman amellett tették le voksukat, hogy az ország infokommunikációs stratégiáját az informatikai cégek aktív bevonásával kell kialakítani.

A beszélgetésen szó esett arról is, hogy az elmúlt évben meghirdetett, az IKT-képzettség növelését célzó TITAN keretprogram véghezvitele elengedhetetlen ahhoz, hogy a kis- és középvállalkozások az új technológiák adta lehetőségeket képesek legyen adoptálni és a fejlődésük szolgálatába állítani.

IKT szektor, mint a gazdaság motorja

Az idei MENTA fókuszában az innováció és kreativitás állt. A társadalmi innováció és megújulás fontosságáról beszélt Dr. Hankiss Elemér professzor nyitóelőadásában. Mint az egyik leginnovatívabb iparágnak, az IKT szektornak különös figyelmet kell fordítani a kreativitásra és innovációra. Ez jelentheti a válságból való kilábalás és a továbbfejlődés útját.

Az IKT szektornak az EU gazdaságában betöltött stratégiai szerepét emelte ki Bridget Cosgrave, az EU tagállamok IKT szakmai szövetségeinek összefogó szervezete, a DIGITALEUROPE vezetője. Egy közelmúltban megjelent OECD kutatás eredményét idézte, amely szerint a fogyasztás és a beruházások visszaesése ellenére középtávon már pozitív jelek látszanak, és számos tényező hat abban az irányba, hogy az IKT szektor a gazdaságban és a társadalomban meghatározó és egyre erősödő szerepet töltsön be.

Fejlődik az elektronikai tagozat
A MENTA első napján írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amelyben az IVSZ, a Budapesti Műszaki Főiskola és az amerikai szoftvergyártó Cadence egy kompetenciaközpont létrehozásának tervét vázolta fel. Az IVSZ tavasszal megalakult elektronikai tagozatának első jelentős eredménye ez a megállapodás, amely az egyetemről kikerülő kezdő mérnökök gyakorlati tudása és a munkaadók elvárásai közötti űr betöltését segítheti elő. Az integrált áramkör-tervezésre specializálódó, közös oktatási és kutatási laboratóriumnak a Talentis Innovációs Központ adna otthont.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo