A közeljövő látomásai: fogunk látni hirdetéseket alvás közben?

A Föld 2050 nevű, interaktív multimédiás projekt megjövendöli az elkövetkezendő 30 év társadalmi- és technológiai fejlődés előrejelzéseit. A Kaspersky informatikai biztonsági vállalat futurológusokkal, tudósokkal és művészekkel együttműködve állította össze a közeljövő látomásait.

A Kaspersky Lab felmérést végzett, miként fog a világ kinézni a technológiai fejlődések következtében, hogy jobban felkészülhessünk a jövő kihívásaira. Elsősorban arra, hogyan fogjuk kezelni a privát szférát, ha az életünk egyre nagyobb része digitalizált? Ha az emberek minden eszközt beültetnek majd a saját testükbe és adataikat a felhőben tárolják, akkor milyen módon védjük ezeket az adatokat? Hogyan tud például egy emberi testbe egy szoftver beavatkozni?

Kép: Kaspersky

A projekt jelenleg 80 város 2050-ben elképzelt jövőképét tartalmazza világszerte. A felhasználó kiválaszthatja e városok bármelyikét és az előrejelzések megjelennek a térképen. A honlap három idősíkot mutat be: 2030, 2040 és 2050. A jövőképeket olyan elismert szaktekintélyek alkották, mint például Ian Pearson jövőkutató.

A világűrt is meghódítjuk
Nem csak a földi városok jövője izgalmas, hanem az is, hogy 2050-re hol tartunk majd az űrkutatásban. Elon Musk 2018-ban már turistákat küldene a Holdhoz, Barack Obama pedig 2030-ra tűzte ki célként, hogy az emberiség eljut a Marsra, de nem a vörös bolygóra egy holland cég, Elon Musk és a Boeing is el akar jutni. Ezekhez a nagyszabású projektekhez munkaerő is kell, és nem csak földi, hanem olyan is, aki hajlandó lenne akár a Földtől 200 millió kilométerre végezni a munkáját. 
A portál nem csak az írott előrejelzéseket mutatja be, hanem elérhető 12 város VR-kompatibilis panorámája, többek között Barcelona, Shanghai valamint láthatunk illusztrációkat a jövő termékeiről. A felhasználók 360 fokos nézetben figyelhetik meg a jövő a városainak működését. Képesek leszünk beállítani az emberek megjelenését, akiket az utcán látunk? Feltalálunk olyan ruhát, ami képes változásra? Az intelligens városok vezető nélküli autói kiváltják a taxi üzletágat? Fogunk látni hirdetéseket alvás közben? Ezek mind olyan kérdések, amelyekkel a felhasználók találkozhatnak a Föld 2050 projektben és a honlapon.

Egy speciális nyomtatvány kitöltésével a látogatók számára is van lehetőség saját ötleteik hozzáadására, amelyet szakértők kiértékelése után publikálnak az oldalon. A felhasználók megvitathatják a meglévő előrejelzéseket, valamint a szakértők újabb meglátásai is gyakran jelennek meg az oldalon.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo