A kontroll a legfontosabb előny a cégeknek

Egyre fontosabb szempont a cégek életében a mérhetőség, ugyanis jelentős költségeket takaríthatnak meg azok a vállalatok, melyek ellenőrzésük alatt tartják a munkakörnyezetüket. Az M2M megoldások szinte teljes körű átláthatóságot biztosítanak a cégek számára, és a szerteágazó lehetőségeknek köszönhetően a dolgozók és az eszközök mérhetővé, a vagyontárgyak pedig védhetővé válnak, s költséghatékonyság tekintetében is előnyökre tehetnek szert.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Könnyebb lesz mindent kézben tartani
Kép:Touchbionics

Az integrált vállalatirányítási rendszer alkalmazása a jelentős cégek körében nem újdonság, hiszen ez alapvetően könnyíti meg a döntés előkészítő, elemző és ellenőrző tevékenységeket. (A következő lépcső már az üzleti intelligencia rendszereké lesz.)Több vállalat ellenőrzi munkatársait, eszközkészletét, értéktárgyait saját rendszereik segítségével, azonban sok esetben a mai napig papíralapon végzi az adatok rögzítését, ami számos hibalehetőséget tartogat magában. Pedig az új technológiákkal egy vállalat, vagy akár egy irodaház teljes egésze átlátható lesz.

A GPRS technológián alapuló felügyeleti, logisztikai és telemetriás rendszerek segítéségével lehetővé válik például az elektronikus jelenlét igazolás, szabályozható a belépésre, az úgy nevezett „kulcsos” szolgálati autó használatra vagy a lifthasználatra vonatkozó jogosultság. A fejlesztés lehetőséget ad elektronikus teljesítésigazolásra is, ami egy adott munkafolyamatok állapotáról ad tájékoztatást - így például kontroll alatt tarthatjuk a dolgozóink munkavégzését, vagy a takarítási és karbantartási folyamatokat is. "Jó példa erre a légkondicionáló berendezések ellenőrzése, melyet általában külső vállalkozók segítségével végeznek az üzemeltetők. E berendezések ellenőrzését során például a szerelők elvileg kitisztítják és átnézik a készülékeket, majd a munka végeztével egy papír aláírásával igazolják, hogy teljesítették a feladatot. Ezt azonban nagyon nehéz ellenőrizni" – szemléltette Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója. „Azzal, ha a cégek a készülék mélyére egy RFID azonosítót helyeznek el, és a szerelőnek minden alkalommal hozzá kell érinteni az érzékelőjét, máris ellenőrizhetővé vált, hogy melyik szerelő, melyik napon, hány órakor járt a gépnél. A feladatot így biztosan elvégezték, és a külső vállalkozó sem tudod nyereségre szert tenni azáltal, hogy csak papíron dolgozott" - tette hozzá.

Nagyobb verseny, több haszon az új internetforradalom hatása
Beláthatatlanul átalakítja a gazdasági életet a „dolgok internete”,a cégeknek új üzleti modelleket kell kidolgozniuk, új konkurensek tűnhetnek fel egyik-pillanatról a másikra. A cégvezetőknek mihamarabb lépnie kell: a folyamat ugyanis már megkezdődött és az átalakulás feltartóztathatatlan.
A humánerőforrás ellenőrzése mellett a vállalati vagyontárgyak és termelőeszközök (pl. íróasztalok, asztali telefonok, raktárkészlet, gyártósor stb.) ellenőrzése is végezhető az integrált rendszer segítségével, de könnyen begyűjthetőek a különböző mérőórák adatai is. A több bérlővel rendelkező irodaházak esetében például fontos lehet a rezsiköltségek elosztása során az, ha a cégek víz-, és áramfogyasztása, vagy a hűtés-fűtés használata mérhetővé és követhetővé válik. Az elektronikus leolvasásnak köszönhetően az eredmények biztosan nem vesznek el, és az összesítés, valamint az elszámolás is jóval egyszerűbb. A rendszer összetettségének köszönhetően az épületek hőmérséklet-felügyeleti, tűz- és betörésvédelmi ellenőrzése is megoldható, de a nyitásérzékelők segítségével még azt is kontroll alatt tarthatjuk, ha például fűtési szezonban valamelyik irodában véletlenül nyitva maradt egy ablak.

„Egyértelműen látható, hogy az M2M megoldások (hogy mit takar pontosan a fogalom, arról itt olvashat bővebben) óriási potenciállal bírnak az ipari felhasználásban is, hiszen egyre több vállalat ismeri fel, és igényli a rendszer nyújtotta előnyöket. Hazánkban a magánszemélyek, és a cégek használatában jelenleg összesen 7-800 ezer jelzőkészülék aktív, ám ez a szám a szakértői elemzések alapján várhatóan dinamikusan nőni fog. A három nagy mobilszolgáltató becslése szerint tizenöt éven belül 30-40 millió M2M kapcsolat jöhet létre az országban, de az igények akár a 70-100 milliós nagyságrendet is elérhetik. Az európai prognózisok is pozitív előrelépést jeleznek az M2M szektornak, hiszen a várakozások alapján 2050-ig 70 milliárd (!) M2M kapcsolat alakul ki, amelynek jelenleg csak az 1 százaléka létezik.” – összegzett Havasi Zoltán vezérigazgató.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo