hirdetés

Vita a hazai GDP növekedésről, ez most tényleg nagy, vagy csak a választási biznisz torzítja

Különböző közgazdászok egész más véleménnyel vannak Magyarország GDP növekedéséről. Hogy kinek lesz igaza a jövő dönti el.

hirdetés

Suppan Gergely a Magyar Bankholding elemzője úgy látja, az Eurostat által közzétett adatok alapján a hazai GDP növekedése mind negyedéves, mind éves alapon továbbra is az élmezőnyben tartózkodik. Mivel a hazai növekedési ütem bőven meghaladja az uniós átlagot, a hazai gazdaság felzárkózása határozottan folytatódhat az idei évben is, nem kizárt, hogy az idei évben az egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson számolva megközelíti az uniós átlag 78 százalékát.

Sok vagy kevés a magyar gazdaság növekedése? (Fotó: Pixabay)
A negyedéves, illetve éves növekedési ütemek ugyanakkor továbbra is tartalmaznak egyszeri hatásokat, így jobb összehasonlítási alapot adhat az elmúlt négy negyedév éves növekedéseinek átlaga, valamint a járvány előtti utolsó negyedévhez képest elért teljesítmény. A stabilan kedvező hazai teljesítménynek köszönhetően a növekedésünk így is az élmezőnybe tartozik. Mivel hat – csillaggal megjelölt – ország még nem jelentette meg a második negyedéves adatait, a sorrend még változhat. A turizmustól erőteljesen függő spanyol gazdaság mellett a járműgyártás magas súlya miatt a német, a cseh és a szlovák gazdaság sem érte még el a járvány előtti szintet. míg a sereghajtók közé tartozik az olasz, a francia és a portugál gazdaság is - írja Suppan Gergely. Raskó György közgazdász, a Földmûvelésügyi Minisztérium volt államtitkára nem érti, ki miért csodálkozik a tényleg jónak tűnő GDP adaton. Benne van ugyanis a kormányzat választási pénzszórásának hatása, ami a második félévre már kipörög. Viszont még nincs benne a kalászos gabonák aszály miatti termelés-visszaesése, sem a kukoricát, napraforgót sújtó hozamcsökkenés hatása, ami csak a 3. és a 4. félévben kerül a statisztikába. A harmadik félévben már jelentős keresletcsökkenés várható élelmiszerben, áram- és gázfogyasztásban, a kiskereskedelem volumenindexe nagyot esik majd. Szóval a magasról való zuhanás esete forog majd fenn a 3. és 4. negyedévi GDP adatokban – írja Raskó György.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo