hirdetés

Újabb tészta és pékáru-áremelés következik január 20-tól egy kormányadó miatt

Birtokunkba került egy üzleti levél, amelyet partnereinek küldött az egyik legnagyobb pékipari vállalat. Ebből az derül ki, hogy holnaptól ismét drágulás következik.

hirdetés

A vállalat levele szerint megpróbáltatásokkal teli volt a 2022-es év. A kiszámíthatatlan gazdasági változások ellenére is arra törekedtek, hogy segítsék majd kétezer partnerüket. Most azonban vannak olyan körülmények, amelyeket minden erőfeszítésük ellenére sem tudnak elkerülni.

A 2022 június 4-i Magyar Közlönyben megjelent, az „extraprofit adókról 197/2022 (VI. 4.)” Korm. rendelet alapján a Népegészségügyi termékadó-köteles termékek közé bekerült az előre csomagolt édes és sós tészta, amellyel kapcsolatban az egész tavalyi év során értelmezési bizonytalanság állt fenn.

A vállalat egy adótanácsadó céget is felkért a bizonytalanságok tisztázására. A cél az volt, mérséklődjenek az egész szektort érintő adóterhek, hogy versenyképességüket fenn tudják tartani.

Sajnálatos módon és nagy csalódottságunkra, 2023 elején a Pénzügyminisztérium előzetesen megerősítette az adókötelezettséget a kérdéses területen, és jelezte, hogy az ettől eltérő álláspontot tartalmazó beadványt nem támogatják, azt elutasították.

A vállalati levél jelzi, hogy a NETA-kötelezettség, ismertebb nevén a chipsadó olyan adóterhet jelent, amit lehetetlen az árak módosítása nélkül megfizetni.

Így rajtunk kívül álló okok, a napokban nyilvánvalóvá vált jogalkotói szándék miatt kénytelenek vagyunk a 2023-as évet az adóteher áthárításával kezdeni.

Az új árlista 2023. január 20-tól érvényes. A vállalati levél szerzői kiemelik, hogy a mostani lépés hangsúlyozottan rajtuk kívülálló okokra vezethető vissza, mert pontosan tisztában vannak partnereik nehézségeivel.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo