hirdetés

Új áfamentességet javasol az EU a válságok idejére

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy a válsághelyzetekben az általa, valamint az uniós szervek és ügynökségek által beszerzett, majd a tagállamok és a lakosság rendelkezésére bocsátani kívánt termékek és szolgáltatások áfamentességet kapjanak - közölte az uniós bizottság.
hirdetés

A javaslat a válságok, például természeti katasztrófák és népegészségügyi szükséghelyzetek kezelésére fordított uniós alapok hatékonyságának javítását célozza a közérdek védelmében.

A brüsszeli testület szerint az intézkedés fontosságát alátámasztja, hogy az egyes ügyleteknél fizetendő áfa nem elhanyagolható költségtényező az amúgy is terhelt költségvetések beszerzési műveleteiben. Az új intézkedések lehetővé teszik majd az Európai Bizottság és más uniós ügynökségek és szervek számára, hogy áfamentesen importáljanak és vásároljanak olyan árukat és szolgáltatásokat, melyeket az EU-n belül egy veszélyhelyzetre való reagálás keretében osztanak majd szét. A kedvezményezettek lehetnek tagállamok, vagy nemzeti hatóságok, intézmények, köztük kórházak, nemzeti egészségügyi vagy katasztrófaelhárítási hatóságok, illetve katasztrófaelhárításban részt vevő magánvállalkozások.

A javasolt mentesség egyebek közt a diagnosztikai vizsgálatokra és vizsgálati anyagokra, a laboratóriumi felszerelésekre, az egyéni védőeszközökre, például kesztyűkre, légzőmaszkokra, köpenyekre, fertőtlenítőszerekre és berendezésekre, illetve sátrakra, tábori ágyakra, ruházatra és élelmiszerekre, kutatási és mentőeszközökre, homokzsákokra, mentőmellényekre és felfújható csónakokra vonatkoznának. Kiterjedne továbbá az antimikrobiális szerekre és antibiotikumokra, a vegyi fenyegetések ellenszereire, a sugársérülések kezelésére alkalmas anyagokra, ellenmérgekre, jódtablettákra, vérkészítményekre vagy antitestekre, valamint a sugárzásmérő eszközökre.

Az uniós bizottsági közlemény Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztost idézte, aki elmondta: a gyors és hatékony fellépés létfontosságú, már most meg kell alapozni az Európai Unió jövőbeni reakcióit. Kijelentette, az előterjesztett javaslat az unió belső válságkezelését erősíti. Biztosítja a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemre és a helyreállítás támogatására fordított uniós források pénzügyi hatásának maximalizálását - közölte.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo