Úgy tűnik, trendi marad az áfa

A kormányok az egész világon több bevételt terveznek beszedni az áfából, miután a társaságiadó-kulcsok a társaságok profitjával együtt csökkennek, és a vállalati nyereség valamint a munkaerő is egyre szabadabban áramolhat. „A közvetett adók rendszere megnövekedett adminisztrációs terhet és nagyobb hibázási lehetőséget jelent a szervezetek számára” – mondta el Tim Gillis, a KPMG globális közvetettadó-tanácsadási csoportjának vezetője az OECD „Consumption Tax Trends 2012” című kiadványát kommentálva.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

„Az utóbbi két évtizedben jelentősen megnőtt azon országok száma, melyek közvetett adókat vetnek ki államháztartásuk finanszírozására. Még mindig van néhány olyan ország, mint például az Egyesült Államok, ahol nem vezették be az áfa rendszerét, de ezek az országok a kivételekhez tartoznak. Bár úgy tűnik, hogy ez az adózási módszer már egy kicsit elavult, világosan látszik, hogy a közvetett adó lesz a jövő nem csak azokban az országokban, ahol már bevezették, hanem ott is, ahol még nem alkalmazzák ezt az adónemet” – mondta Gillis.

OECD megállapítások
Az OECD főbb megállapításai a közvetett adókról • Az egyes országok közvetett adózási rendszerei közötti különbségek egyre nehezebbé teszik az üzleti és adóadminisztrációt. • A fogyasztási adók a kormányzatok bevételének 31 százalékát teszik ki az OECD-országokban. • A világ adóbevételeinek kb. 20 százaléka az áfából származik. • A világ több mint 150 országában fizetnek áfát. • Az áfa több mint 4 milliárd embert érint. • 34 OECD-országból 33-ban van áfa (az egyetlen kivétel az USA). • Az elmúlt 25 évben megduplázódott az áfa részaránya a teljes adóbevételből. • Az áfa jelenleg a harmadik legjelentősebb bevételi forrás a kormányzatok számára globálisan, csak a társadalombiztosítási hozzájárulások és a személyi jövedelemadó előzi meg. Bevételi szempontból az áfa megelőzi a társasági adót, a speciális fogyasztási adókat és az ingatlanadót. • Az OECD-országok átlagos áfakulcsa 19 százalékra emelkedett, az európai uniós átlag 21,2 százalék.
„Magyarország 27 százalékos áfája 8 százalékponttal haladja meg az OECD-átlagot, ez az egyik legmagasabb áfakulcs a világon. Az áfa növekvő jelentőségét és komplexitását felismerte a KPMG is, és Budapesten megnyitotta a közvetett adózással foglalkozó európai kompetencia-központját” – fűzte hozzá Mike Glover, a KPMG adótanácsadási csoportjának szenior partnere.

„A nagy multinacionális vállalatoknak nap mint nap meg kell küzdeniük a közvetett adók adminisztrálásával és helyes kezelésével, melynek jelentős hatásai lehetnek a szervezetre. A vállalatok beszerzési láncainak menedzselési folyamata is rettenetesen bonyolulttá válik a közvetett adózási szabályok tengerében.

Nézzünk meg példaként egy vállalatot évi 10 milliárd dollár árbevétellel, amelyből 2 milliárd dollár közvetett adóként kerül a költségvetésbe. Ha ebbe a számításba akár csak 1 százalékos hiba csúszik, az már évi 20 millió dolláros tévedést eredményez. A tényleges adókülönbözet mellett a hátrányos jogkövetkezmények, adóbírságok összege  is nagyon magas lehet” – tette hozzá Tim Gillis.

 

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo