Talán már nem esik tovább

A kiskereskedelmi értékesítés júniusi volumene 1,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.  A csökkenésben az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásai visszaesésének volt meghatározó szerepe. Mindeközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma növekedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az esztendő első félévében 1,1 százalékkal mérséklődött az értékesítés volumene éves összevetésben. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. júniusban 687 milliárd forint, az első félévben 3793 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. (Májusban éves összevetésben 2,5 százalék volt a visszaesés, egy hónappal korábban pedig 2,7 százalékos csökkenést mértek a statisztikusok. A trendt tehát egyértelműen lassulást mutat.) 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene júniusban 0,9, az év első felében 0,6 százalékkal nőtt. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene júniusban 4,2, az első félévben 2,0 százalékkal esett.

Nem kell gyógyszer

Júniusban a legnagyobb mértékű csökkenés a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (11,7%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (10,4%) jelentkezett. Mérséklődtek továbbá az eladások az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a használtcikk-üzletekben. Ugyanakkor stagnált a forgalom volumene a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben, miközben növekedtek az eladások a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, az illatszer-, valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben.

Folytatódott - a magas üzemanyagárak mellett - az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése, az eladások júniusban, illetve az első félévben egyaránt 2,9 százalékkal mérséklődtek.

Hátul az európai mezőnyben
Az Eurostat augusztus 3-án megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012. júniusban 0,7 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Júniusban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 11 tagállamban bővülést, 2-ben stagnálást, 9-ben csökkenést mutattak. A térség - arányukat tekintve - jelentősebb országai közül Franciaországban 0,9 százalékkal, az Egyesült Királyságban 0,6 százalékkal nőtt, míg Németországban 0,4 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelem volumene. A magyarországi forgalomcsökkenés az EU-27 átlagánál nagyobb mértékű volt.
Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai júniusban 2,1 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az első félévben összességében 1,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Nem romlik tovább a helyzet

A várakozásokkal összhangban alakultak a kiskereskedelmi eladások júniusban - jelezte Suppan Gergely az MTI-hez eljuttatott közleményében. A Takarékbank elemzője kellemes meglepetésnek nevezte, hogy az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban 0,9 százalékkal emelkedett az előző hónapokban megfigyelt visszaesés után, egy hónap alatt pedig 0,3 százalékkal emelkedett a forgalom.

A szakember az év hátralevő részében már nem számít a visszaesés további mélyülésére, vagyis annak jelenlegi mértéke stabilizálódhat. A kiskereskedelmi forgalomra negatív hatással van a reálbérek csökkenése, a stagnáló munkaerőpiac, a nyomott fogyasztói bizalom és a háztartások folytatódó mérlegkiigazítása, amit a forint erősödése részben ellensúlyozhat a devizahiteles háztartások esetében - vélekedett az elemző, aki szerint az éves átlagos visszaesés 1,5 százalék lehet.

Az élelmiszerek forgalma elérte alsó határát

Éves szinten 1 és 2 százalék közötti zsugorodást vár Németh Dávid, az ING makroelemzője, de ez - véleménye szerint - a nem élelmiszer jellegű termékek forgalmának visszaeséséből áll majd. A KSH júniusi jelentéséből kiemelte a gyógyszerek forgalmának a csökkenését, amelyet a támogatások mérséklődése miatti áremelkedéssel magyarázott az elemző.

Németh Dávid szerint a csomagküldő kereskedelem élénkül erőteljesebben, miután az internet terjedése magával hozza az ott történő vásárlást is. Erre ösztönzi a fogyasztókat a többnyire olcsóbb ár, illetve az, hogy külföldi termékekhez is hozzájuthatnak. Az elemző úgy vélekedett, hogy az élelmiszerek forgalma elérte az alsó határt, így az a mostani szinten stabilizálódik.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo