Sokmilliós bírság a nyári szezonra

Összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki a június közepe és augusztus vége között lezajlott nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési akció során a szakemberek - közölte Földművelésügyi Minisztérium kedden az MTI-vel.

Kép:Pixabay

A közlemény idézi Zsigó Róbertet, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárt, aki elmondta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszert ellenőriztek.

A közlemény szerint a vizsgálatok érintették többek között az utcai vendéglátást, a büfékocsis és mozgó vendéglátást, valamint a fesztiválokon, kiállításokon zajló élelmiszer-forgalmazást. Hozzátették: a termékek közül a szakemberek kiemelten figyelték a fagylaltokat, a cukrászsüteményeket, a hamburgereket, gyrosokat, és a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a grill termékeket, valamint a nyári szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket.

Az államtitkár a közleményben úgy fogalmazott: az ellenőrök idén is nagy hangsúlyt fektettek az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésének vizsgálatára, ennek során 449 konyhát ellenőriztek, amelyek több mint 24 000 táborozó étkeztetését biztosították. Hozzátette: a vizsgált konyhák mintegy 80 százaléka biztonságosan üzemelt.

Mire kell figyelni?
A vendéglátásban európai norma szerint kötelező a fogyasztókat figyelmeztetni az élelmiszerek allergiát okozó jellemzőire, és az erre vonatkozó jelzések egyre több étlapon vannak jelen szerencsére. Amire minden vendéglátósnak érdemes odafigyelnie az a takarítás, mert annak hiánya azonnali bírságot vonhat maga után. Ugyanilyen körültekintéssel kell lenni a megfelelő mosogatással is, valamint, hogy a dolgozóknak legyen egészségügyi alkalmassági vizsgálata. A szűrőn persze úgy is fenn lehet akadni, ha az alkalmazott nem tartja be a személyi higiéniás szabályokat, sajnos ez is az őt alkalmazó munkáltató felelőssége. Arra azonban még a lángossütőknek is ügyelniük kell, hogy a dolgozóknak legyen készmosójuk és biztosítsanak a személyzetnek megfelelő illemhelyet.
A közlemény szerint a vizsgált 6900 létesítménynél leginkább a higiéniai feltételekkel, a forgalmazott termékek minőségével és nyomon követhetőségével volt probléma, a dolgozók egészségügyi alkalmassága és képzettsége terén azonban javult a helyzet a korábbi ellenőrzésekhez képest.

Az átvizsgált mintegy 21 600 élelmiszertétel 2,8 százalékát - több mint 52 tonnát, 8 millió forint értékben - kellett kivonni a forgalomból, többségüket lejárt fogyaszthatósági, illetve a minőség megőrzési idő miatt - közölték.

A korábbiakhoz képest azonban csökkent a jelölési hibás és az ismeretlen eredetű termékek aránya.A Nébih laboratóriumaiban végzett 600 vizsgálat eredményeit tekintve a szakemberek mindössze 2 mintánál találtak kifogást, egy grillkolbásznál összetételi hiba, míg egy büfékocsi tartályából származó ivóvíz mintánál baktériumok jelenléte okozott gondot. A hatóság mindkét esetben megtette a szükséges intézkedéseket - tették hozzá.

Véleményvezér

Friss ketchup volt a tettes a prágai magyar nagykövetség lefestésében

Friss ketchup volt a tettes a prágai magyar nagykövetség lefestésében 

A ketchup ártalmatlannak bizonyult.
Szőlőbirtok szőlő nélkül, hogy kell okosba lenyúlni 89 millió forintot borturizmusra

Szőlőbirtok szőlő nélkül, hogy kell okosba lenyúlni 89 millió forintot borturizmusra 

Páratlan kilátás jár a NER-es birtok mellé.
Az Európai Csalásellenes Hivatal szerint 10 milliárd forintot kell visszafizetnie Magyarországnak

Az Európai Csalásellenes Hivatal szerint 10 milliárd forintot kell visszafizetnie Magyarországnak 

Bajban a kulturális és innovációs miniszter.
Bulgáriával közösen repesztünk az utolsó helyen

Bulgáriával közösen repesztünk az utolsó helyen 

Európa végére süllyedtünk.
Hatalmasat kaszálhatnak a jómódúak az olcsó állami lakáshitelen

Hatalmasat kaszálhatnak a jómódúak az olcsó állami lakáshitelen 

Az ügyeskedők nagy korszaka jöhet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo