Öt és fél, de van még lejjebb

Újabb 25 bázisponttal 5,5 százalékra csökken a jegybanki alapkamat a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai döntése nyomán. A piaci szereplők többsége az elmúlt napok forintgyengülése ellenére erre számított. A hazai fizetőeszköz a bejelentés után kicsit megrezdült ugyan, de elmaradt a sokak által beharangozott zuhanás.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A magyar gazdaság gyengélkedéséről az elmúlt hetekben megjelent adatok (gondolva itt egyebek mellett az ipari termelés, az export teljesítményéről szóló jelentésekre), a vártnál jobban fékező infláció erőteljes érveket szolgáltatott a Monetáris Tanácsnak az újabb kamatvágásra, amely zsinórban a hatodik 25 bázispontos csökkenés.

Fotó: MTI

A döntés szűk többséggel született meg - mondta el Simor András az ülést követően tartott sajtótájékoztatón. Az előző alkalmakhoz hasonlóan két javaslat (tartás és 25 bázispontos vágás) volt a testület előtt.

Elég a jelenlegi eszköztár

A Monetáris Tanács az ülést követően kiadott közleményben azzal indokolta a vágást, hogy a kedvező globális pénzügyi piaci környezet és a kormányzat elkötelezettsége az alacsony költségvetési hiány mellett tartósan mérsékelheti a magyar pénzügyi eszközök felárát. Mindezen tényezők indokolttá és lehetővé tették a monetáris kondíciók óvatos lazítását. Jelezték ugyanakkor, hogy az irányadó kamat további csökkentésére kizárólag akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok.

A jelenlegi inflációs és reálgazdasági kilátásoknak megfelelő monetáris politikai irányultság kialakításához az eddig alkalmazott monetáris politikai eszköztár elegendő mozgásteret biztosít, "a nemkonvencionális eszközök körének bővítése a hazai viszonyok között akut pénzpiaci zavarok esetén jelenthet csak hatékony segítséget" - áll a közleményben.

Erősödött a forint
Erősödött a forint
A forint az első néhány perces kilengések után erősödött a kamatdöntésre. Az euró árfolyama a délelőtti 297,2-298 közötti sávból koradélutánra 297 forint alá erősödött. A kamatvágás bejelentését követően 297,6 forintra ugrott, ám innen erősödés indult: fél ötkor a közös európai pénz egységéért 296,2 forintot adtak a bankközi devizapiacon.
Az elemzői kommentárok elsősorban azt emelték ki, hogy a jegybanki grémium nem „ijedt meg” az elmúlt napok forintgyengülési hullámaitól. Többen jelezték ugyanakkor, hogy csak a forintpiacon volt megfigyelhető az elbizonytalanodás, az állampapírpiac és a kockázati felárak érdemben nem módosultak. Mindezzel együtt a hazai deviza árfolyamának további erőteljes kilengéseire számítanak a piaci szereplők a következő időszakban is. Elsősorban a Simor András utóda, s ezzel együtt az általa a jövőben képviselendő monetáris politika befolyásolja a leginkább az irányokat.  (Simor András mandátuma március 3-án jár le. Orbán Viktor várhatóan február első felében nevezi meg utódát.)

 

 

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo