hirdetés

Nem az orosz piac elvesztése fáj a német iparvállalatoknak, hanem a háború

Jelentősen csökkentették idei árbevétel-előrejelzésüket a német iparvállalatok az ukrajnai háború miatt.
hirdetés

Minden második német cég zsugorodó árbevételt vár az ukrajnai háború következtében. A háború kirobbanása előtt még csak minden negyedik prognosztizálta ezt.

Romlott a német iparvállalatok helyzete (Fotó: depositphotos)

Az iparvállalatok érintettek a leginkább – mutatta ki felmérésében a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth is tagja.

Elmarad a reálnövekedés

Az összes ágazatot tekintve a vállalatok mindössze 0,3 százalékos növekedést jeleztek előre az idei évre. A magas, és továbbra is növekvő infláció miatt tehát 2022-ben nem várható reálnövekedés Németországban.

A vállalatok átlagosan 3,7 százalékkal vágták vissza idei növekedési előrejelzésüket, ezen belül az iparvállalatok 7,5 százalékkal. A német iparvállalatok háromnegyede küzd emelkedő nyersanyagárakkal, 70 százalékukat sújtja az ellátási láncok szakadozása, s 60 százalékuknak nehézséget jelent a magas energiaköltségek kigazdálkodása – mondták el a német cégvezetők a Horváth felmérésében.

A háború közvetett hatásai a döntőek

Az árbevétel szempontjából meglepően kis mértékben számít csak az oroszországi felvevőpiac kiesése, a háború közvetett hatásai a döntőek. Pedig a megkérdezett vállalatoknak csaknem 90 százaléka állította, hogy számottevő üzleti kapcsolata volt Oroszországgal. Ezek 95 százaléka már döntött e kapcsolat szűkítéséről, illetve megszüntetéséről. Legtöbbjük átmeneti időszakra tervezi ezt, de minden harmadik német cég hosszú távon kivonul az orosz piacról.

Csak olyan német vállalatok maradnak Oroszországban, amelyek életfontosságú ágazatokban – például az agráriumban vagy az orvostechnikában – tevékenykednek, illetve sok leányvállalatuk van kiterjedt munkatársi gárdával. Számukra a kivonulás hatalmas veszteség azonnali leírását és sok ember elbocsátását jelentené, az ezt követő államosítás pedig védjegyjoguk elvesztését vonná maga után.

A magyar vállalatok is alkalmazkodásra kényszerülnek

A kialakult helyzet a magyar vállalatokat is hatékonyságnövelésre, eredménymegtakarításra kényszeríti. Abszolút ez kerül a fókuszba a korábbi extenzív növekedés helyett, mivel a nyersanyagár- és energiaár-növekedés nagy ütemben növeli a költségeket. Ezt kizárólag a munkaerő-költséggel nem lehet kigazdálkodni – mondta Vári Attila, az IFUA Horváth partnere, az ipari és fogyasztási javak, valamint a járműipari kompetencia központ vezetője.

Az energiaárak növekedése egy érdekes mellékhatást is eredményez. Azok az energiahatékonyság-növelő beruházások, amelyek a korábbi árakon nem, vagy csak hosszabb időtávon térültek meg, most vonzóbbakká válnak. Ráadásul ezeket a beruházásokat a gázfüggéstől való félelem, a kiváltási lehetőségek keresése is hajtja.

A „tűzoltás” megszokottá válik

Az említett hatások miatt az ellátási láncok problémáira hosszú távon készülni kell. Mondhatjuk, hogy a tűzoltás lesz az új „normál” üzemmód a logisztikusok számára – fogalmazott az IFUA Horváth partnere. A chiphiány csak egy ok a sok közül, hiszen a helyi koronavírus-kitörések, a háborús konfliktusok, a nyersanyagellátási problémák, a szállítási nehézségek mind olyan tényezők, amelyek a cégeket az ellátási modelljük átgondolására késztetik, és alternatív regionális, lokális beszállítók keresésre ösztönzik.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo