hirdetés

Nehéz helyzetben vannak a németek

Németország energiaellátása nemzetközi összehasonlításban különösen sérülékeny mind az emelkedő árak, mind az ellátási szűk keresztmetszetek miatt - írja a ZEW gazdaságkutató intézet tanulmányában.
hirdetés

A ZEW elemzésében arra a következtetésre jut, hogy a Németország Hollandiával együtt "magas árú szigetet" képez Európában az áramellátás terén. A kimaradó szállításokkal szembeni sebezhetőség szempontjából pedig Németország, valamint Olaszország számít különösen sérülékenynek. A ZEW szerint mindkét tényező komolyan veszélyezteti egy adott ország versenyképességét ipari telephelyként és ezért erősen csorbítja Németország vonzerejét a magas energiafogyasztású iparágaknál.

A Family Business Foundation megbízásából végzett elemzésében a ZEW 21 iparosodott ország energiaellátását vizsgálta abból a szempontból, hogy a nemzetgazdaság teljesítményét mennyire viseli meg az áremelkedés és az ellátási szűk keresztmetszet. Az intézet szakemberei 16 uniós tagállamot, valamint az Egyesült Államokat, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát és Svájcot hasonlították össze.

A tanulmány szerint a három nagy, nem európai gazdaság ellátásbiztonsága egyáltalán nincs veszélyben az ukrajnai háború miatt. Az ottani áremelkedés eddig "mérsékelt volt, vagy egyáltalán nem történt meg" - írják.

Sebezhető Németország (Fotó: depositphotos)

Az európai országok túlnyomó többsége kevésbé van kitéve az energiaellátás kimaradásának, mint Németország, az orosz gázellátástól való magas kitettsége miatt. Ausztria azonban, - mivel gázfelhasználásának 80 százalékát fedezi orosz forrásból -, még Németországnál is sebezhetőbb.

"Az energiaválság áram- és gázár-hatásai jórészt az európai helyszínekre korlátozódnak" - mutatott rá a tanulmány szerzője, Friedrich Heinemann. Európán belül szembetűnő különbségek tapasztalhatók. Miközben Németország Hollandiával együtt egyre inkább magas árú szigetté válik, Franciaországban és Svájcban viszont nem emelkedtek jelentősen a villamosenergia-árak - mondta.

A gázellátás korlátozása esetén a legnagyobb károkat a fémfeldolgozó, a vegyipari és a papírágazat szenvedné el. Az elsődleges termékek és alapanyagok hiánya miatt azonban a ZEW szerint más ágazatokban sem lehet kizárni jelentős károkat.

"A tengerentúli versenytársaknak nincs ilyen problémájuk" - összegezte Rainer Kirchdörfer, az alapítvány elnöke. Az európai versenytársak pedig az alacsonyabb energiahordozó-fogyasztásuknak köszönhetően gyorsabban át tudnak állni más beszerzési forrásokra.

"Az ország gazdaság- és energiapolitikájának ezért választ kell találnia arra a kérdésre, hogyan lehet fenntartani Németország versenyképességét az energiaigényes vállalatok számára" - foglalja össze a felmérés végkövetkeztetését a ZEW tanulmánya.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo