Mit okoz az infláció a lakáspiacon?

A nagyvárosok többségében 10-28 százalékkal magasabb az eladó használt lakóingatlanok kínálati értékhatára, mint a vevők lélektani határa. Az elmúlt három évben a vásárlók még tartani tudták a lépést az áremelkedéssel, és az általuk fizetendő maximális összeg is folyamatosan nőtt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírus-járvány következményeként magasabb szintre lépő infláció várhatóan a lakáspiacra is hatással lesz. Az ingatlanok értéknövekedése azonban már a korábbi években megkezdődött, ezért felmerül a kérdés, hogy mennyire tudnak lépést tartani a vevők a lakásinflációval. Az elmúlt 3 év adatai alapján a vásárlók még állják a sarat, és egyre többet hajlandóak kifizetni az eladásra kínált használt lakásokért - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Az ingatlanhirdetési portál szakemberei megnézték, hogy Budapesten és a legnépszerűbb városokban az érdeklődők háromnegyede maximum mennyit adna egy-egy eladó használt lakásért vagy házért, és emellett a kínálatban melyek a legjellemzőbb árak.

“A különböző városokat nézve jelentős eltérések láthatóak a keresletben és a kínálatban. A kiegyensúlyozott lakáspiachoz, a stabil forgalomhoz arra van szükség, hogy a vásárlók követni tudják az emelkedő árakat, és ne legyen aránytalanul nagy különbség a vevők által maximálisan kifizetendő összeg és az eladó használt ingatlanok kínálati ára között. A legfrissebb idei adatokból az látszik, hogy Budapesten szerény mértékben nőtt a vásárlók lélektani határa, vagyis a kereslet háromnegyede által fizetendő maximális ár. A fővároson kívül, több megyeszékhelyen viszont látványosan megugrott ez az összeg” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
Mi történt a budapesti kereslettel és kínálattal?

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy Budapesten jóval kisebb mértékben nőtt a határérték a keresleti oldalon. 2019-ben a vásárlók háromnegyede maximum közel 55 millió forint értékű keresett ingatlan, egy évvel később 58,8 millió forintért, az idén pedig közel 60 millió forintért. Ezzel párhuzamosan a kínálat háromnegyedét lefedő ingatlanokért két éve maximum 61 millió, 2020-ban 59,9 millió, az idén pedig közel 70 millió forintot kértek a tulajdonosok.

“Vagyis a két oldal között Budapesten 14 százalékos az eltérés, egyben az is látszik a keresletből, hogy a fővárosi lakóingatlanok kínálatát figyelembe véve a vásárlóerő tetejéhez közelítenek az árak” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
Toplista a fővároson kívüli piacról

A Budapesten kívüli piacon ehhez képest sokkal nagyobb változások következtek be. Az országos lista élén az idén Balatonfüred áll: ott az érdeklődések háromnegyede maximum 90 millió forint értékű használt ingatlanokra érkezett, szemben a 2020-as 70 milliós és a tavalyelőtti 49 milliós lélektani határral. Közben a 2019-ben jellemző 92,5 millió forintos kínálati ár az idei kínálatban több mint 124 millió forintra nőtt. Ez pedig kiemelkedő, 28 százalékos ollót jelent 2021-ben a két oldal között. A Balaton déli partján lévő Siófokon is jelentős az eltérés, a 64,9 millió keresleti átlagárral szemben 89 millió forintot meghaladó kínálati ár társult, ez pedig 27 százalékos különbségnek felel meg.  Balogh László elmondta, hogy Balatonfüreden és Siófokon a Balaton népszerűsége miatt és a jövőben várhatóan felfutó turizmus miatt elsősorban a befektetési célú vásárlók, azaz nem a költözést tervező vásárlóké a főszerep, ezért tudtak mind a keresleti és a kínálati oldalt jellemző lélektani árak jelentősen növekedni.

A legnépszerűbb nagyvárosok közül Balatonfüred mellett Győrben és Veszprémben van még hasonlóan nagy, 28 és 29 százalékos különbség. Előbbi városban az idei keresletet nézve 42 millió forintnál húzódik a plafon, ezzel szemben a kínálat legnagyobb részét 58 millió forintért vagy annál olcsóbban hirdetik a tulajdonosok. Veszprémben a vevők lélektani határa 45,8 millió forint, a kínálat 75 százalékát pedig maximum 64,6 millió forintos áron kínálják eladásra.

A többi megyeszékhely piacát nézve az látszik, hogy:

  • Szegeden viszonylag szűk, 7 százalékos az eltérés, a 41,9 millió keresleti 45 millió a kínálati oldal lélektani határa.
  • Debrecenben 13 százalékos különbség adódik a 46,9 millió keresleti és 54 millió kínálati árból.
  • Pécsen a két oldal 20 százalékos “távolságra van egymástól, az érdeklődők 75%-a 32,8 milliónál húzta meg a határt, az eladók háromnegyede viszont 41 millió forintért vagy annál olcsóbban kínálja ingatlanát.
  • Az országos piacon kivételnek számít Szombathely és Miskolc, ahol az érdeklődők lélektani határa 38,9 millió és 28,4 millió forint, azaz 5 és 9 százalékkal magasabb áron, mint ami a kínálatot jellemzi.
Kipukkadhat a lufi?

Balogh László az adatokat értékelve elmondta, hogy a közeljövőben nem várható éles fordulat az árváltozás irányában, mert a vevők - ha szerényebb ütemben is -, de egyelőre lépést tudnak tartani a lakásdrágulással. Bizonyos városokban az áremelkedés üteme azonban lassulhat.

“Ez egyben azt is jelenti, hogy belátható időn belül nem pukkad ki lufi a lakáspiacon, de az is igaz, hogy a belátható időtáv a koronavírus-járvány miatt nagyon lecsökkent.” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo