Milyen lakás megy el most a leggyorsabban?

Habár az eladók az ingatlanpiaci árak alapján sokszor úgy gondolják, hogy a vevők kapkodnak az ingatlanjaikért és bármekkora árat megadnak értük, ez nem egészen így van, ami látszik a tranzakciószámokon is. Igaz ugyanakkor, hogy akadnak olyan lakástípusok és adottságok, melyek valóban felkeltik a vevők érdeklődését, és lecsapnak rájuk.

Amit az ingatlaneladás gyorsasága kapcsán mindjárt az elején le lehet szögezni az az, hogy a jól árazott ingatlanok - bármilyen típusról is legyen szó - viszonylag gyorsan elkelnek. Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy alapvetően kétféle ingatlanról beszélhetünk. Az egyik az, amit jó áron kínálnak, ezekre azonnal van érdeklődő. A másik pedig az, amikor az ingatlan túlárazott, így a tulajdonos kéthavonta csökkenti az árat, “aztán egyszer csak megérkezünk oda, ahol már piacképes az ingatlan”, és ekkor lehet értékesíteni. Már, ha megérkezünk, mert nem minden tulajdonos hajlandó az ár csökkentésére.

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője is tapasztalta ezt a problémát. Mint mondta, sokszor fél-egy évig is piacon kell tartani egy ingatlant, mire a tulajdonosok elfogadják azt, hogy az általuk elképzelt árakon nem fogják tudni eladni a lakásukat.

Van ami már "lábon" elkel - Kép: Pixabay

A jól meghatározott ár mellett fontos kérdés az is, hogy mennyire kurrens most az adott ingatlantípus. A keresett kategóriákba tartozó ingatlanok értelemszerűen előbb vevőre találnak: ilyenek most a panelek vagy a kisméretű lakások, valamint azok az ingatlanok, melyek környezete zöld, de mégis központi fekvésűnek számít, csendesek, jó tájolásúak, felújítottak, lehetőleg első emeletiek és jók a közlekedési adottságaik.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, a leggyorsabban a panellakások, illetve a kisméretű lakások kelnek el a kerületben: mindössze 1-2 hónapra van szükség az eladásukhoz. A nagyobb értékű téglalakásoknál az értékesítési idő 3-6 hónapra nő, míg családi házaknál eléri a 6-9 hónapot is. „Ezek az értékek azonban nagymértékben függenek attól, hogy miként árazzák be ingatlanaikat a tulajdonosok. Ha ingatlanközvetítőre bízzák az árazást, akkor az átlagosnál gyorsabb értékesítésre számíthatnak.” - tette hozzá a szakértő.

4-5 év kell az első lakáshoz, de csak ha nem albérletben laksz
A dráguló lakások és albérletek miatt a legnehezebb helyzetben az első lakásuk megszerzését tervező fiatalok vannak. A mamahotelben maradással és így az albérleti díj megtakarításával 4-5 év alatt tudja összehozni egy budapesti garzon lakáshiteléhez szükséges önrészt egy fiatal.
Ugyanezt tapasztalja Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki elmondta, hogy az értékesítési idő a reálisan árazott lakásoknál 1-2 hónapra tehető, de olyan is előfordul, hogy egy jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás akár 3 hét alatt is elkel. Az átlagos értékesítési idő viszont jelenleg 3-6 hónap közé tehető. De ha valaki tartósan kitartja a magas hirdetési árat, akkor egyszerűen a piacon ragad az ingatlanja.

Hasonló értékesítési időkről nyilatkozott Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a felújított, jó állapotú, jól árazott panellakásoknál egy hónapos értékesítési időre számíthatnak a tulajdonosok, de sok esetben ez egy-két hétre vagy akár néhány napra is rövidülhet.

„Az értékesítési idő az ár és a típus mellett még az állapottól is függ” - tette hozzá. Nagy Andrea is azt hangsúlyozta, hogy a felújítandó lakásokra most mérsékeltebb a kereslet, elsősorban a jó állapotú ingatlanok iránt érdeklődnek a vevők. Ennek az az oka, hogy jelenleg meglehetősen nehéz megfelelő építőipari szakembert találni a felújítási munkálatokra, ráadásul, ha akad is ilyen, az nagyon sokba kerül.

Az ingatlanpiacon a leginkább elhúzódó eladásra a használt családi házak eladói számíthatnak. Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodája szakmai vezetője szerint az értékesítési idő a családi házaknál általában - megfelelő árazás esetén is - hónapokban mérhető, de olykor évekről beszélhetünk. Ebben közrejátszik, hogy a családi házak esetében az érdeklődők többször is visszamennek azt megnézni, nehezebben döntenek, bonyolultabb a választás, míg a lakásoknál kevesebb kérdés merül fel, így ott gyorsabban lezajlik egy-egy tranzakció.

A XI. kerületben is megmutatkozik ez a jelenség a családi házak piacán. „Ott az átlagos értékesítési idő a 80 millió forintnál olcsóbb családi házak esetében 6-12 hónap, az ennél drágább ingatlanoknál viszont már kifejezetten szűk a kereslettel találkozhatunk, így a „luxuskategóriában” akár évekig is tarthat egy-egy eladás.” - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió vezetője.

A cégek is szakíthatnak az ingatlanárak száguldásából
Az ingatlanpiaci drágulás nemcsak a lakáspiacot érintette, a lakóingatlanok mellett sok telek, földterület, valamint kereskedelmi célú és ipari ingatlan értéke emelkedett jelentősen. Ez az értéknövekedés pedig akár a vállalkozások számára is új lehetőségeket nyithat.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo