hirdetés

Meleg párok menthetik meg az ingatlanpiacot

A forint ingadozása, az ÁFA  5 százalékkal való megemelése, a „szocpol"-kedvezmények megvonása újabb akadályt gördíthet az elé, hogy a pénzpiaci válságtól megroggyant hazai ingatlanpiac újra erőre kapjon. Egyetlen pozitívum a következő hónapokra nézve, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.
hirdetés

A Forest Hill lakópark igazgatója szerint a törvényi változásnak köszönhetően várható, hogy a lakóparkok finanszírozóinál könnyebben jutnak majd lakáshitelhez azok, akik  új lakást szeretnének vásárolni. Mindez 1-3 százalékos eladás-növekedést jelenthet elsősorban a fővárosi piacon.  Berlinben, Párizsban, Amsterdamban vagy akár Sydneyben nem ritka, hogy külön lakóházakat építenek azoknak, akik azonos neműekkel tartanak fent élettársi kapcsolatot. Ezekre ott nagy az igény és a lakóparkok fejlesztői is potenciális célközönségként tekintenek rájuk. Magyarországon egyenlőre nem valószínű, hogy kimondottan nekik építene valaki lakóparkot, ám az biztos, hogy a törvényi módosításnak köszönhetően közös lakásvásárlási igényeikkel megjelennek majd a piacon.

Szili Balázs szerint nehéz megmondani, hogy pontosan hányan is élnek ma ilyen kapcsolatban. Egyes adatok szerint 10 000-15 000 re tehető azok száma, akik „nyilvánosan" is ezt a fajta kapcsolatot választják életformának. Ők most „legálisan" is megjelenhetnek az ingatlanpiacon. Sok lakópark azonban az ilyen ügyfeleket majd „titokban" keresi fel ajánlatával. Ennek egyik oka, hogy a magyar lakosság meglehetősen intoleráns a melegekkel kapcsolatban. Történik mindez annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság korábbi  határozatában hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból, így az azonos nemű emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo