hirdetés

Megkezdték a spórolást a magyarok? Csökken a belföldi nyaralások hossza

A pünkösdi hosszú hétvége eredményei hozták a Szallas.hu várakozásait: 15 százalékkal nőtt a foglalások száma, 21 százalékkal a vendégéjszakáké. A nyár a hotelek számára már kevésbé biztató, ugyanis a kereslet eltolódik az alacsonyabb átlagárú non-hotel kategória irányába. Már az utolsó pillanatos foglalások sem hozhatnak váratlan fordulatot a hotelek javára. A szállásszektorban bizonytalanságra adhat okot a csökkenő átlagos tartózkodási idő, apadó ütemű kosárérték-növekedés, külföldre áramló utazóközönség és korlátozottabb szabadidőre fordítható jövedelem várható a keresleti oldalon.
hirdetés

Az idei pünkösdi hosszú hétvége alkalmával 2019-hez képest 15 százalékkal nőtt a foglalások száma és 21 százalékkal a vendégéjszakák mennyisége a Szallas.hu adatai szerint. Fejenként a vendégek egy éjszakáért átlagosan 38 százalékkal fizettek többet, mint 2019-ben. A portálon leadott foglalások bruttó összértéke 67 százalékkal nőtt a 2019-es eredményhez képest. „Ez csak részben magyarázható az áremeléssel, ugyanis a nagyobb létszám, a hosszabb, nyaralással egybekötött tartózkodási idő és a magasabb színvonal iránti igény is növelik a kosárértéket, ami a foglalások összértékét is pozitívan befolyásolta – mondta Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója. – Valószínűsítjük, hogy eredményeink továbbá azért is növekedhettek, mert a szállásadó partnereinktől több szobakapacitást kaptunk, mivel az ő direkt csatornáikon a szokásosnál kisebb kereslet volt."

Nem a hotelek lesznek az idei nyár nyertesei?

A Szallas.hu adatai szerint a belföldi nyaralások hossza csökkenő tendenciát mutat. Országos viszonylatban 2021-ben átlagosan 3,5 éjszakát foglaltak a vendégek, ami 2017-2022 között rekordnak számított. Ezzel szemben idén nyáron 3,2 éj az átlagos tartózkodási idő. Hasonló a trend a legtöbb vendéget vonzó Balaton térségében is, ahol 2020-ban és 2021-ben is átlagosan 3,84 éjszakát, 2022-ben pedig 3,55 éjszakát foglaltunk. „Bár az idei évre még csak az előfoglalási adatokat látjuk, ezt az irányt már az utolsó pillanatos foglalások sem fogják valószínűleg megváltoztatni – mondta Szigetvári József. – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hosszabb üdüléseket már az első negyedévben lefoglalták."  A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy a last minute kereslet aránya jelentősen csökken az előző két év koronavírus-járvány sújtotta időszakhoz képest.  A kereslet ugyanis jobban eloszlik idén az év folyamán, mint az előző években, amikor a bizonytalanság és a korlátozások miatt az utolsó pillanatokig kivártak a vendégek.

Már nem várunk az utolsó pillanatig a foglalással (Fotó: depositphotos)

Bár az átlagos kosárérték számokban évről évre nő, a növekedés üteme 2021-ről 2022-re drasztikusan alacsony, csupán 0,36 százalék. „Ez magyarázható azzal, hogy csökkent a vendégéjszakaszám is, és feltételezzük, hogy a háztartások egy részénél kevesebb jövedelem áll rendelkezésre az infláció miatt, illetve idén nő a pandémia éveihez képest az utazóközönség azon szegmense, aki megosztja üdüléseit belföldi és külföldi úti célok között" – tette hozzá a vezérigazgató. A hazai turizmus bővülését akadályozhatja a külföldi kiáramlás is. A Szallas.hu szakértői szerint 2019-hez képest megduplázódnak a horvátországi foglalások. Ugyanakkor ezen még fordíthat az euró árfolyam, a benzinár drasztikus emelkedése és az extraprofit-adók fogyasztókra terhelt mértéke is. Ezeknek azonban nemcsak az lehet a következménye, hogy nem külföldön vakációzunk idén, sokaknál a belföldi nyaralást is meghiúsítja.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo