Még közelebb került az országos kamara a sokmilliárdos kasszához

A parlament gazdasági bizottsága ragaszkodik a kamarai hozzájárulás átalakítását szolgáló javaslathoz, minden hatalom az MKIK-hoz kerülhet.

A parlament előtt van a településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, melynek részét képezi a kamarai hozzájárulás fizetése szabályainak megváltoztatása. Ennek lényege, hogy a területileg illetékes kamaráktól az országos kamarához kerülnek át az évi - egyébként most esedékes - 5000 forintos kamarai hozzájárulás beszedésével és felhasználásával kapcsolatos feladatok.

fotó: youtube.com

Ami azt jelenti, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) sikerrel lobbizott a kormánynál, hogy a területi kamaráktól megszerezhesse ezt a jogot. Könnyebb megérteni a történetet, ha felidézzük, hogy az MKIK vezetője az a Parragh László, aki Orbán Viktor egyik tanácsadójának, bizalmasának számít, s akihez számos, az oktatást - azon belül is kiemelten a szakképzést - érintő, a kormány által elfogadott javaslat köthető.

A területi kamarákat pedig arccal talán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökével, Nagy Elekkel lehet a legjobban illusztrálni. Nagy is erős szereplő, az érdekeltségébe tartozik egyebek mellett a Főtaxi és a BÁV aukciósház, de korábban a neve a Vegyépszerrel forrt össze, amely cég az első Orbán-kormány idején kapott jelentős építőipari megbízásokat.

E két kamarai csúcsvezető legendásan rossz viszonyban van egymással (erről részletesebben ebben a cikkben írtunk), és a hozzájárulások körüli törvényalkotói aktivitás is vélhetően erre - a befolyás növelése iránti vágyra - vezethető vissza. Ugyanis az történik, hogy ha a parlament jóváhagyja a kormányzati előterjesztést, a területi kamaráktól - köztük a BKIK-tól - az MKIK-hoz kerül át az évi 5000 forintok beszedése (a befizetés határideje március 31., tehát még egy hetük van erre idén a vállalkozásoknak), valamint a döntés az összeg felhasználásáról.

Lapunk a közelmúltban kérdésekkel fordult a BKIK-hoz a kamarai hozzájárulás idei beszedésével kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy - tavalyhoz hasonlóan - idén is haladékot adnak-e a vállalkozásoknak, vagyis aki nem fizeti be határidőre a hozzájárulást, azzal szemben türelmet tanúsítanak-e. Az előző évben csak nyáron, a járvány első hullámának elülése után vezették vissza a közterhek beszedésére irányuló eljárást, tehát a tartozók adatainak átadását a NAV-nak. Erre minden ok meglenne idén is, a harmadik hullám még pusztítóbb, mint a korábbiak, de kérdéseinkre - hogy terveznek-e hasonló könnyítést 2021-ben is - nem kaptunk választ a budapesti kamarától. Amikor Parragh Lászlót kérdeztük erről még februárban, az MKIK elnöke azt válaszolta lapunknak, hogy erre idén is szükség lehet, de ők csak annyit tudnak tenni, hogy kéréssel fordulnak az illetékes testületekhez.
A jelenlegi szabályok szerint a pénz még a területi kamarákhoz folyik be, s abból 10 százalék erejéig részesül az MKIK. Ha viszont minden forint az országos kamarához kerül, azzal éves szinten több milliárd forintos bevételre tesz szert az MKIK, anélkül, hogy a törvénymódosítás rögzítene bármilyen szabályt a visszaosztásra vonatkozóan (igaz, a vállalkozók egy része nem fizeti a hozzájárulást, így elég komoly tartozásállomány tud felépülni).

Ezt teljes mértékben az országos kamarára bíznák tehát.  Kiszivárgott hírek szerint azért nem esnének el minden pénztől a területi szervezetek, de messze nem kerülne hozzájuk annyi, mint korábban. Parraghék azzal magyarázzák a változtatás szükségességét, hogy az ő elosztási elvükkel jóval több forrás juthat a gazdaságilag szerényebb erejű térségekbe - vagyis egyfajta felzárkóztatási alapnak tekintik a vállalkozók befizetéseiből képződő keretet.

A tervek megvalósításához azonban előbb szükség van a törvénymódosítás jóváhagyására. A Miniszterelnökség által benyújtott javaslatról még nem döntött a parlament, de módosító indítványokat már benyújtottak a képviselők az irományhoz. Ezekről a gazdasági bizottság, mint illetékes testület már meg is hozta az előzetes döntését. Az egyik ilyen, ellenzéki képviselői módosító indítvány teljesen kivette volna a csomagból a kamarai hozzájárulásra vonatkozó részt, ám mint egy friss dokumentumból kiderül, a gazdasági bizottság nem támogatta ezt, mint ahogy a csomag benyújtójának - vagyis a kormánynak - a  képviselője is hasonlóképpen szavazott.
Vagyis egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy Parragh László fölényes győzelmet arasson Nagy Elek felett, ha le akarjuk egyszerűsíteni a történteket (hiszen számos más területi kamara is elveszíti a jogot a hozzájárulás beszedésére). Legutóbb a kata szabályainak módosításánál mérték össze erejüket, akkor is Parragh akarata érvényesült, és a parlament 2021-től szigorította a kata szabályait.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo