Lengyelország után Horvátország is áfacsökkentéssel száll szembe az inflációval

Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésével és támogatásokkal állítja meg Zágráb az áremelkedési hullámot Horvátországban, különös tekintettel az energiahordozók drágulására - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő, amikor bemutatta a kabinet átfogó intézkedéscsomagját.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kiemelte: az energiaárak növekedésének mérséklését célzó 4,8 milliárd kuna (226,7 milliárd forint) értékű csomag 9,6 százalékban korlátozza az áram és legfeljebb 20 százalékban a gáz árának emelkedését. Az intézkedések között szerepel továbbá az áfakulcs csökkentése egyes mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre, valamint a női intim higiéniai termékekre. Megemelik a szociális juttatásokat és a nyugdíjasokat egyszeri juttatásban részesítik - részletezte Plenkovic.

Árstop mellé áfacsökkentés. Fotó: depositphotos

A kormány tartósan 25 százalékról 13 százalékra csökkenti a gáz áfáját. Április 1-jétől 2023. március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. A villamos energia áfája marad 13 százalék. Az áremelkedés következményét a Horvát Elektromos Művek (HEP) vállalja át.

Ami az élelmiszerek árát illeti, 13 százalékról 5 százalékra csökkentik a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír, valamint a gyermek élelmiszerek áfáját.

A mezőgazdaságban 25 százalékról 5 százalékra mérséklik a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek, valamint a margarin és a vaj áfakulcsát is. A női intim termékek (betét, tampon) adóját 25-ről 13 százalékra, a kulturális- és sportrendezvények belépőjét terhelő forgalmi adót 25 és 13 százalékról 5 százalékra csökkentik.

A szociális juttatásokat 200 kunáról 400 kunára emelik, míg 4000 kuna összeghatárig a nyugdíjasok egyszeri támogatásban részesülnek, melynek mértéke 400-tól 1200 kunáig terjed a nyugdíjak nagyságától függően.

A csomag, amely a kormányfő szerint jelentősen csökkenti a gáz és az áram árát, valamint mérsékli az élelmiszer és más termékek drágulását, 43 százalékban áfacsökkentésből, 25 százalékban a gáz árának, tíz százalékban az áram árának mérsékléséből, 17 százalékban a szociális juttatásokból és öt százalékban a mezőgazdászoknak és halászoknak nyújtott támogatásokból tevődik össze. (MTI)

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo