hirdetés

Lakásárak: innen már csak lefele vezet az út?

Továbbemelkedtek a hazai lakásárak tavaly: egy budapesti használt lakás átlagára 20,3 millió forint volt a tavalyi év első három negyedévében, vagyis 3 millió forinttal több, mint egy évvel korábban.  Ez azonban már a csúcs, a meredek emelkedésnek előreláthatólag vége.
hirdetés

Kép: Pixabay

3,4 százalékkal emelkedtek 2016 harmadik negyedévében – vagyis július és szeptember között – az árak a használt lakások piacán, azt követően, hogy a második negyedévet még 1,3 százalékos csökkenés jellemezte. Az áremelkedés tehát ismét beindult, ahogy a forgalom is továbbnövekedett – állapította meg legfrissebb lakáspiaci jelentésében a KSH. A Balla Ingatlan szerint azonban a 3 hónap múlva érkező negyedik negyedéves adatok már kevésbé derűs képet festenek majd.

Tíz százalékkal emelkedtek a lakásárak

Ha összesítjük 2016 első három negyedévének eredményeit, akkor látható, hogy több mint 10 százalékos tiszta áremelkedésre került sor. A tiszta áremelkedés azt mutatja, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ugyanazokat az ingatlanokat adták volna el, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a tényleges áremelkedés mértéke mindössze 0,8 százalék volt 2015-höz viszonyítva, mivel az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott.

Nominális értéket tekintve a lakásárak meghaladták a válság előtti, 2008-as szintet, ugyanakkor reálértéken számítva még alatta járnak. Ha a fogyasztói árak alakulását is figyelembe vesszük, akkor a használt lakások 12 százalékkal olcsóbbak, mint 2008-ban voltak. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy egy budapesti használt lakás átlagára 20,3 millió forint volt a tavalyi év első három negyedévében, vagyis 3 millió forinttal drágább, mint egy évvel korábban. A négyzetméterárak viszont ennél is nagyobb mértékben, 19 százalékkal nőttek. Ugyanis a piaci forgalom eltolódott a kisebb lakások felé, melyek a négyzetméterárakat tekintve drágábbak. Vagyis egyre kisebb lakásokat veszünk.

Megadták magukat az albérletárak
Kifulladni látszik az albérletdrágulás, Budapesten 130 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj január közepén. A fővárosban a kiadó lakások kínálata 40 százalékkal nőtt, egyensúlyba került a kereslettel, és az egyetemi városokban is több a szabad lakás.
Az elmúlt években a budapesti, kisméretű lakások ára emelkedett a legnagyobb mértékben a lakáspiacon: 2008 óta 34-36 százalékkal. Ez azért is lényeges, mert a fővárosban az értékesített lakások átlagos alapterülete 58 négyzetméter, közel kétharmaduk 60 négyzetméteresnél kisebb. Ráadásul a fővárosban a 40 négyzetméter alatti lakások részesedése is növekedni tudott: a korábban jellemző 25 százalék alatti értékről 26 százalék fölé emelkedett.

Itt a vége a meredek emelkedésnek

Az árak tehát még emelkedtek a harmadik negyedévben, de Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője szerint az azt megelőző másfél évben a fővárosra jellemző 30, de a felkapottabb kerületekben és lakástípusoknál 50-60 százalékot is elérő áremelkedés véget ért. Egyre több jel utal ugyanis a kifulladásra: elmaradozó vevők, mérséklődő ajánlatok, növekvő alkuk. Így az eladási árak 2017 legelején inkább már csak stagnálnak, a forgalom növekedése megtorpant, a vevők pedig messze elkerülik a túlárazott ingatlanokat.

A szakember várakozásai szerint 2017-ben akár 5 százalékos ingatlanár-csökkenésre is sor kerülhet. Aminek az az oka, hogy az eddigi áremelkedést kiváltó tényezők – az alacsony jegybanki alapkamat, az elhalasztott vásárlások, a módosított CSOK és a bizonytalanná váló pénzügyi befektetések felől az ingatlanpiacra áramló tőke – hatása mára egyértelműen elhalványult.

Panelt lehet a leggyorsabban eladni
Még mindig Budapesten lehet a leggyorsabban eladni a lakást, és ezen belül is a panelek mennek el a leghamarabb. Vidéken a nyugati országrészben a legkelendőbbek a panelek, a keleti országrészben a téglaépítésű társasházi lakások népszerűek.
Nincs már friss pénz, mely tovább fűtené az ingatlanpiacot. Így, ha markáns eséssel nem is kell számolni, egy korrekcióra mindenképpen érdemes felkészülniük az ingatlanaikat eladni készülő tulajdonosoknak – tette hozzá. Az eladók nagy része persze csak rendkívül lassan döbben rá, hogy új helyzet van kialakulóban, a hirdetési árak pedig torz képet mutatnak. El kell telnie egy kis időnek, míg ráeszmélnek, hogy a korábban megálmodott árakon nincs érdeklődő az ingatlanaikra.

A vevők egyre alaposabban megfontolják, mit vesznek, és sok esetben kivárnak egy jobb ajánlat érdekében. A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek beszámolói szerint mindez kiválóan látszik az elmúlt két év egyértelmű nyertesének számító panellakások piacán. A Zuglóban vagy épp a XI. kerületben kialakult – egyébként rendkívül magas – 300-350 ezer forintos négyzetméterárak felett ezeknek a lakásoknak már nincs piaca, a túlárazott lakások iránt egyáltalán nem érdeklődnek a vevők.

Csökkenni fog a használt lakások ára

Balla Ákos szerint a trend a 2018-as évben is kitarthat, hiszen ekkor jelennek meg nagyobb számban azok az új építésű ingatlanok a piacon, melyek most még tervasztalon léteznek, vagy épp csak belekezdtek kivitelezésükbe a fejlesztők.

Több száz lakásos projektekről van szó, melyek árban teljes mértékben versenyképesek a túlárazott használt lakásokkal. Az eladóknak tehát vissza kell térniük a valóság talajára, és meg kell békülniük azzal, hogy korábbi vágyálmaikat már nem válthatják valóra az ingatlanpiacon – hangsúlyozta a szakember. Az idő a vevőknek dolgozik, akik ismét egyre nagyobb kínálatból válogathatnak, hiszen az új építésű lakások fokozatos megjelenésével kibővül a lehetőségek száma, miközben az árak fokozatosan lefelé araszolnak majd.

Ezek Budapest legdrágább utcái
A legdrágább fővárosi lakóingatlanok többségét ma már az V. kerület adja, szemben az 5-10 évvel ezelőtti helyzettel, amikor inkább a budai kerületekből kerültek ki a legdrágább ingatlanok. Az V. kerület legfelkapottabb részein, például a Vörösmarty téren vagy az Apáczai Csere János utcában már bőven 1 millió forint felett vannak a négyzetméterárak. A kerületben bekövetkezett árrobbanás elsősorban a befektetési célú vásárlókkal és a lakáshotelek elterjedésével magyarázható.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo