A Zamat fesztivál programsorozatán belül megrendezésre kerülő rekordkísérletet a Magyar Rekordok Szövetsége is felügyeli, amely a rekord hitelességét felügyeli.
Az előzetes tervek alapján, egy közel 3 négyzetméteres rántott hús készül, ami 150-szer nagyobb, mint egy normál méretű. Ehhez a rendkívüli emberi teljesítményhez, több, mint 30 kg hús szükséges és a panírozáshoz is ipari tételben használnak fel lisztet, tojást és morzsát, hogy elkészülhessen az ország legnagyobb rántott húsa.
Eme cseppet sem hétköznapi ötlet megvalósításához egyedileg gyártott asztalokra, valamint panírozó, lisztező és tojásozó kádakra is szüksége lesz a Marnevall csapatának. Ekkora méretek mellett a sütés is egy kihívás, hiszen a húsnak - akár csak az otthoni, vasárnapi húsleves mellé készülő rántott húsnak - itt is el kell merülnie az olajban. Ennek érdekében, a húst összezárható rácsok közé szorítják, amely a sütés végére olyan súlyt nyom, hogy 4 embernek kell kiemelnie a forró olajból. Az elkészítési idő azonos a hagyományos méretű rántott hús sütési idejével, ehhez szükség van a kellő hőfokra, mintegy 300 liter olajra és két gyakorlott séfre is, akik elkészítik a hagyományos fűszerezésű, gigantikus méretű ételt.
A rekord kísérlettel egybekötött rántott hús sütésre a Zamat fesztiválon kerül sor, szeptember 16-án, szombaton 13:30-tól. A finom falatokból a Zamat közönsége sem marad ki, hiszen a frissen elkészült, ropogós finomság kiosztásra kerül a résztvevők között.