Jól járhatunk a kivával!

Az Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslathoz vasárnap benyújtott módosító indítványok tisztázták a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá bejelentkező cégek adózásával kapcsolatos korábbi nyitott kérdéseket – mondta el a Piac&Profit megkeresésére Hegedüs Sándor, az RSM DTM adó üzletágának vezetője.

A kiegészítések alapján  egyértelművé vált, hogy a kiva hatálya alá bejelentkezőket beviszik a számviteli törvény alá, azaz kettős könyvvitelt kell majd alkalmazniuk. Tevékenységük nyeresége után – a korábban már ismert szabályok szerint – 16 százalék kisvállalati adót kell, hogy megfizessenek, az azonban eddig nem volt világos, hogy milyen szabályok szerint kell majd adózniuk, ha a vállalkozásban maradó nyereséget személyi jövedelemként kívánják felvenni. A vasárnap benyújtott módosító indítványok rendezték ezt a kérdést: 16 százalékos személyi jövedelemadó, s 450 ezer forintig egészségügyi hozzájárulás terheli majd ezt a kifizetést.

Mindennek alapján Hegedüs Sándor szerint a kisvállalati adó attraktív lehetőség lehet azon kisebb cégek számára, amelyek néhány alkalmazottat már foglalkoztatnak, nem csupán szolgáltatást nyújtanak, hanem tevékenységük során anyag, illetve egyéb költségek is jelentkeztek (az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva tehát már nem jelentett számukra optimális megoldást). Így a társasági nyereségadó szabályai szerint adóztak, amely azonban nagyobb terhet jelentett számukra, hiszen az előbbin túl az esetükben a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást is meg kellett fizetni.

Kinek éri meg kisadózónak lennie?
Decembertől lehet bejelentkezni kisadózó vállalkozásként az adóhatóságnál, addig azonban érdemes kiszámolni és fontolóra venni a lehetőségeket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Az adószakértő a változásokat értékelve kiemelte azt is, hogy számottevő könnyítés lesz ennek a vállalkozói körnek a pénzforgalmi szemlélet bevezetése (magyarán az, hogy a felmerülő adókat a befolyt, s nem a kiszámlázott tételek után kell majd megfizetni). Ezt a gondolatot és kisvállalkozói igényt viszi tovább áfá-ra is a jogalkotó, amikor a forgalmi adózás területén szintén lehetővé teszi a pénzforgalmi szemléletet - emelte ki Hegedűs Sándor hozzátette azt is, hogy -, ha a válság elején e vállalkozásoknál erre lehetőség lett volna, sokkal több cég marad életben.

A frissen elfogadott adótörvény változásokról itt olvashat.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo