Ilyen is van: a kevesebb pénz is elég volt májusban

A vártnál mérsékeltebben emelkedett az infláció májusban éves összehasonlításban. Az előző hónaphoz képest átlagosan csökkentek a fogyasztói árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Májusban 1,8 százalékos drágulást mért a KSH, amely 0,1 százalékpontos gyorsulást jelent a közel negyven éve nem tapasztalt módon alacsony, 1,7 százalékos áprilisi adathoz képest, elmarad azonban az elemzők által előzetesen becsült 1,9-2,1 százalékos értéktől. (A piaci szereplők elsősorban azért számítottak gyorsulásra, mert az egy évvel korábbi 5,3 százalékos ütem a 2012-es esztendő egyik legalacsonyabb értéke volt, ezt követően, csak novemberben szelídült ennél erőteljesebben az infláció.)

A szezonálisan kiigazított maginfláció az áprilisival megegyező 0,2 százalékos volt az előző hónaphoz és 3,2 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest. A nyugdíjas fogyasztói árindex a teljes kosárra vetített éves áremelkedésnél alacsonyabb, 1,7 százalékos drágulást jelzett májusban.

Olcsóbb lett az élet egy hónap alatt

Egy hónap alatt fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszereknél 0,6 százalékos átlagos drágult mértek. Ez utóbbi döntően az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 7,2 százalékos áremelkedésének volt a következménye. E csoport árváltozása nélkül az élelmiszerek ára áprilishoz képest 0,4 százalékkal esett. Csökkent az ára a tojásnak (4,1 százalék), a baromfihúsnak (2 százalék), a sertéshúsnak (1,3 százalék), a péksüteményeknek és a cukornak (1,1-1,1 százalék).

A szolgáltatásokért és a ruházkodási cikkekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest. Az egyéb cikkeknél 1,6 százalékos árcsökkenés volt. Ezen belül a járműüzemanyagokért 3,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Kisebb mértékben esett  a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalék), a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék) és a háztartási energia (0,1 százalék) ára.

Rezsicsökkentés és üzemanyagár-esés

Az áralakulást érdemben befolyásolta, hogy rezsicsökkentés eredményeként a háztartási energia 8,5 százalékkal, ezen belül a gáz és a villany 10 százalékkal kevesebbe került, mint tavaly májusban, de 5,1 százalékkal olcsóbb volt az üzemanyag is. A tartós fogyasztási cikkek ára 1,8 százalékkal esett.

Jóval átlag felett (3,7 százalékkal) emelkedett viszont az élelmiszerek ára, főként az idényáras élelmiszerek 17,1 százalékos drágulása miatt. A liszt 11,3, a sertéshús 5,4, az étolaj 5,3 százalékkal, a felvágott 7,0 százalékkal drágult. A dohányáruk ára 15,4, a bor 10,5 százalékkal ugrott egy év alatt.

Drágultak a szolgáltatások

Számottevően (4,1 százalékkal) emelkedett a szolgáltatások ára, alapvetően a szemétszállítás díjának 7,7 százalékos és a helyi tömegközlekedés tarifáinak 5,3 százalékos növekedése miatt, de 5,6 százalékkal többe került a postai szolgáltatás is, a statisztikai bontásban fel nem sorolt egyéb szolgáltatások ára pedig 12 százalékkal nőtt.

Infláció Európában
Az EU 27 tagországában 2013. áprilisban a fogyasztói árak – a harmonizált előzetes adatok szerint – átlagosan 1,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2012. áprilisban. A legnagyobb árváltozást Romániában (4,4%) és Észtországban (3,4%) mérték. Több országban negatívba fordult a trend, Görögországban minusz 0,6, Lettországban mínusz 0,4 százalék volt az átlagos fogyasztói ár változás.
A tartós fogyasztási cikkek 1,8 százalékkal olcsóbbak voltak, mint tavaly májusban, és 0,2 százalékkal csökkent az áruk egyedül májusban. A ruházati cikkek 0,3 százalékkal drágultak egy hónap alatt májusban, de még így sem érték el a tavalyi árszintet, 0,2 százalékkal elmaradtak a tavaly májusitól.

Folytatódhat a kamatcsökkentés

A májusi inflációs adatok "egybevágnak" az elmúlt hónapok értékeivel - emelte ki Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője az adat közlését követően. Éves bázison a háztartási szolgáltatások árai és az üzemanyagárak csökkentek, azaz érezhető mind a rezsicsökkentés, mind az olaj nemzetközi árának csökkenése. A szakértő szerint az igazi kérdés az, hogy 2014 február-márciusban, amikor a rezsicsökkentés hatása kikerül az adatokból, akkor milyen infláció lesz.

"Úgy látom, hogy egyelőre nem ezzel foglalkoznak a befektetők", és a forint sem annyira gyenge, továbbá a világon sincs akkora probléma, így a Magyar Nemzeti Bank folytathatja kamatcsökkentési ciklusát. Az Equilor arra számít, hogy a ciklus 4 százalékos kamatszintig folytatódik. (A jegybanki alapkamat jelenleg 4,50 százalék, miután a monetáris tanács egymást követő 10 alkalommal is 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre.)

Szeptemberre 1,5 százalékig csökkenhet az infláció

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az infláció szeptemberig akár 1,5%-ig mérséklődhet, nagyrészt az üzemanyagárak tavaly őszi meredek emelkedése, illetve annak bázishatása miatt. Az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami később akár lefelé mutató meglepetést is okozhat, amit a tavalyinál jóval kedvezőbb terméseredmények is támogathatnak.

Az elemző szerint az idén 2, jövőre 2,9 százalékos lehet az átlagos infláció. Így - mivel az infláció várhatóan az egész év során bőven a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat - a kamatcsökkentési ciklus folytatódhat. Suppan Gergely álláspontja szerin ugyanakkor csupán egy további 25 bázispontos kamatvágás van beárazva, ezért arra számít, hogy a következő két hónapban 4 százalékra csökkenhet az alapkamat. A további lazításhoz az ország kockázati megítélésének, illetve a nemzetközi hozamkörnyezet  jelentős javulására van szükség.

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo