Ha Oroszország beszüntetné az olajszállítást, a városi közlekedésben jöhet a mikromobilitás

Az e-rollerek helymeghatározásának új fejlesztése tízszer pontosabb a jelenleg használt GPS-nél, vagyis egy városban centiméterre meg tudják mondani, ki hol jár és parkol. Ez azt jelenti, benzinhiány esetén például nem kell, hogy megbénuljon egy város tömegközlekedése.

A TIER Mobility, a világ vezető mikromobilitási szolgáltatója felvásárolta a Fantasmo-t. Ennek köszönhetően a TIER folytatja a világ legpontosabb e-rollerparkolást támogató rendszerének fejlesztését, amely hozzájárul a közlekedés veszélyeztetett résztvevőinek védelméhez és a szabályos e-rollerhasználat támogatásához. Az akvizíció újabb fontos lépést jelent a járdán rollerezés, a tandemezés és hasonló jelenségek megelőzésében. A Fantasmo hamarosan megjelenő, számítógépes látástechnológián alapuló, rollerezés-támogató rendszere hozzájárul a városi közlekedés biztonságának további fokozásához. Az amerikai székhelyű Fantasmo világhírű, Camera Positioning System (CPS) néven bemutatott, új helymeghatározó technológiája tízszer precízebb, mint a GPS, és 20 centiméteres pontossággal képes megadni a leparkolt elektromos rollerek pozícióját.

Hatalmas fejlődés előtt a mikromobilitás (Fotó: TIER)

A TIER és a Fantasmo az elmúlt 12 hónapban szoros együttműködésben dolgoztak legújabb fejlesztéseiken: a Fantasmo újgenerációs mobil térképező vállalat hatékony segítséget nyújt a TIER számára a szabálytalan parkolás visszaszorításában, megoldást kínálva ezzel a városi hatóságok és a gyalogosok, különösen a látássérültek egyik aktuális problémájára. A TIER először Párizsban, majd később a több mint 185 európai és közel-keleti városból álló hálózatában, a többi között Londonban, Yorkban, Düsseldorfban és Lipcsében is bevezette a Fantasmo CPS helymeghatározási rendszerét. A TIER Párizsban 2021 tavasza óta a Fantasmo 3D-s térképezési megoldásainak alkalmazásával segíti az e-rolleres parkolási szabályok teljesülését. Ezzel a berlini székhelyű cég az első a mikromobilitási piacon, amely egy technológiai alapú, egyedülálló fejlesztéssel lép fel a rollerek szabálytalan parkolásával szemben.

"A Fantasmo felvásárlása egy fontos lépést jelent az innovatív technológiák megszerzésére irányuló beruházásaink sorában. Azért dolgozunk, hogy az elektromos rollerek használata minden vonatkozó szabálynak megfeleljen és egyben biztonságosabbá is váljon. A Fantasmo kamerapozicionáló rendszere a kezdetektől felkeltette az érdeklődésünket, mivel használatával kiküszöbölhetővé válnak a közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevőit veszélyeztető problémák. Terveink szerint a közeljövőben számos európai és közel-keleti városban bevezetjük a helymeghatározó technológia használatát, és ezzel egyidőben a hamarosan megjelenő, számítógépes látástechnológián alapuló rollerezést-támogató rendszerbe is befektetünk" – mondta Matthias Laug, a TIER műszaki igazgatója és társalapítója.

„Immár több mint egy éve kezdtük meg a közös munkát a TIER-rel, és örömmel tapasztaltuk, milyen sokat tesz a társaság a lehető legjobb, a rollerezők és a városlakók érdekeit egyaránt szem előtt tartó mikromobilitási szolgáltatások kidolgozása érdekében. Izgatottan várjuk, hogy közösen dolgozzunk tovább a CPS-alapú parkolástámogató technológiánkon, amelyek a továbbfejlesztett utastámogató rendszerekkel együtt a jövőben minden járművön elérhetővé válnak. A TIER üzemeltetési és járműipari tapasztalatával, valamint a Fantasmo számítógépes látástechnológiájával hozzájárulhatunk a rollerezők, a gyalogosok és a közlekedés többi szereplőjének harmonikus együttéléséhez” - mondta Jameson Detweiler, a Fantasmo elnöke és társalapítója.

Jövőbeli tervek - számítógépes látástechnológián alapuló rollerezés-támogató rendszer

A TIER egy új, számítógépes látástechnológián alapuló rollerezés-támogató rendszer bevezetését tervezi, amely - egy új IoT-fejlesztés segítségével - a közlekedési szabálysértéseket, az ütközéseket, valamint a felelőtlen rollerhasználatot egyaránt felismeri. Azok a felhasználók, akik nem tartják be szabályokat, figyelmeztetésben részesülnek, és akár pénzbírsággal vagy eltiltással is sújthatják őket. Az új technológia jelenleg tesztelés alatt áll, és az elkövetkező hónapok során a világ különböző városaiban tervezik bevezetését.

A legégetőbb mikromobilitási probléma megoldására irányuló új funkció a CPS technológián alapul, amely nagy helymeghatározási pontosságot és centiméterekben mérhető térképezést biztosít. A GPS-követést használó más megoldásokkal ellentétben a Fantasmo egyedülálló technológiája rendkívül pontos képet ad a jármű helyéről, még olyan forgalmas városi környezetben is, ahol a GPS-jel nem működik megbízhatóan. A látásérzékelővel párosítva a TIER új IoT-platformja az eddigi legfejlettebb ARAS rendszert eredményezi.

A Fantasmo gyaloglás közben készít 3D térképeket városokról, munkatársai Párizsban például 2500 kilométernyi utcát jártak már be kamerájukkal. A vállalat közvetlenül az utakon keresztül térképezi fel a városokat, ezzel helymeghatározási technológiája lényegesen pontosabb, mint a műholdas GPS. A TIER korábbi parkolási rendszeréhez hasonlóan a tiltott területen, vagy a kijelölt parkolóhelyen kívül megállni kívánó felhasználók nem tudják befejezni az utazást. Ez a funkció nem igényel további parkolási infrastruktúrát a városoktól - csupán az adott település 3D térképének elkészítése szükséges hozzá.

A vételár összege, valamint a tranzakció további pénzügyi részletei nem nyilvánosak. A TIER jelenleg több mint 1200 főt számláló csapatához csatlakozik a Fantasmo Európában és az Egyesült Államokban dolgozó 15 magasan képzett szakértője. A TIER legújabb, jelentős lépésnek számító akvizícióját olyan felvásárlások előzték meg, mint a Spin mikromobilitási szolgáltató, az Európa első számú kerékpármegosztójaként működő nextbike, a Wind Mobility olasz leányvállalata, valamint a Makery nevű magyar technológiai ügynökség akvirálása. A TIER 2021 októberében bejelentette 200 millió dolláros, D-sorozatú tőkebevonásának lezárultát, ezzel a vállalat eddig összesen 660 millió dollárt gyűjtött be tőkebefektetés és hitelfelvétel segítségével.

A TIER tavaly szeptemberben indította el e-rollerszolgáltatását Budapesten, és rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert a városlakók körében. A TIER környezetbarát e-rollerjei jelenleg Budapesten az I., II., III., VI., VII., VIII., IX., XI., XII. és a XIV. kerületben érhetőek el, és a tervek szerint a közeljövőben több budapesti kerületre és vidéki városra is kiterjeszti szolgáltatását.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo