hirdetés

Ha jó vételt akar, a vízparton már ne keressen nyaralót

Továbbemelkednek az árak a hagyományos üdülőövezetekben, a Balaton-parti nyaralók a nyár végéig akár még nyolc-tíz százalékkal drágulhatnak. A Duna-parti ingatlanokat azonban egyre több vevő próbálja meg téliesíteni és lakóházként hasznosítani. A ma már Budapest agglomerációjának számító Velencei-tó környékén az új építésű ingatlanok ötszáz-kilencszázezer forintos négyzetméteráron futnak.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Rendkívüli mértékben elszaladtak az ingatlanárak a hagyományos üdülő-övezetekben, ráadásul továbbemelkednek. De akadnak-e még olyan kategóriák és helyek, ahol az áremelkedés java hátravan, és talán érdemes lehet ingatlant vásárolni? Ennek jártunk utána.

Balatoni-parti ingatlanok

„Nem állt meg még az árak emelkedése a Balatonnál, így minél előbb vásárol valaki, annál jobban jár” – szögezte le Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. A legkeresettebbek még mindig a társasházi nyaralók, melyek ára az elmúlt évben átlagosan 20 százalékkal nőtt. „A drágulás azonban folytatódik: a nyár végéig akár 8-10 százalékot is elérheti, a következő 1,5-2 évben pedig akár további 20-25 százalékot is nőhetnek az árak. Így, aki ebben a kategóriában vásárolna, időben lépjen” – tanácsolta.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy az önálló nyaralók piacán ennél is nagyobb drágulás jöhet. Utóbbiak ára ugyanis még távolabb van a csúcstól, mint a partközeli új építésű apartmanoké, így inkább ezeket érdemes nézegetniük az érdeklődőknek, ha igazán jó vételre vadásznak. Az új építésű családi házaknál 400-500 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatnak most a vevők.

Kép: Pixabay

Amit észben kell tartani, hogy az elsődleges célpont a nyaralóvásárlók számára a déli parton a Balaton-part és az M7-es vagy 7-es út közötti rész. Ezen partközeli ingatlanok árai a vízhez való közelségük miatt egyrészt magasak – minél közelebb találhatók a parthoz, annál inkább –, másrészt nagymértékben emelkedtek már eddig is.

Az ingatlanközvetítő szerint annak, aki nyaralót keres a Balatonnál, és első körben azt tapasztalja, hogy a partközeli ingatlanok ára már megfizethetetlen, érdemes a víztől kicsit távolabb, a főút másik oldalán keresgélnie, mert az itt található ingatlanok árait érte el legkésőbb az előző évek árváltozása. Persze ebben az esetben nyilván figyelembe kell venni, hogy a tulajdonos már nem tud lesétálni papucsban a strandra, hanem autóba vagy biciklire kell ülnie.

És hogy milyen árakra számítsunk itt? „30-40 millióért lehet találni az említett részeken önálló házakat, de ha valaki egy telket vásárol, és arra egy könnyűszerkezetes házat épít, az is kijön 30 millió forint körüli összegből. Hiszen a telekhez 8-10 millióért hozzájuthat, míg egy 60 négyzetméteres épület kihozható 21-22 millió forintból. Ráadásul ezeknél év végéig vagy akár tavaszig 5 százalékos áfával lehet még számolni” – tette hozzá Krausz Gábor, aki szerint ezeknél a családi házaknál az elkövetkező 1-2 évben még nagyon jelentős árnövekedés várható.

Úgy veszik a balatoni nyaralókat, mintha nem lenne holnap
Két évtized Csipkerózsika-álom után, a pénzügyi válság lecsengését követően mára a Balaton minden szegletében magához tért az ingatlanpiac. A turizmus is élénkül, és egyre színvonalasabb vendéglátóhelyek, szállodák várják a kikapcsolódni vágyókat. Az új ingatlanfejlesztések igyekeznek kitolni az egyébként rövid nyári szezont – fedett medencékkel, wellnessközpontokkal egész évben jól kihasználhatóak az ingatlanok.
Budapest déli agglomerációjának tavai és a Duna-part

Budapest déli agglomerációjában is hasonló a helyzet: itt szintén a vízparti ingatlanok számítanak elsősorban túlárazottnak. Emellett azt kell még figyelembe venni, hogy minél távolabb járunk Budapesttől, annál kisebb mértékű áremelkedés volt jellemző az adott területre.

„Habár mostanában rengetegen vásárolnak nyaralókat állandó lakhatás céljára, azért sokan keresnek Délegyháza vagy Dunavarsány tavainál kifejezetten nyaralóingatlanokat is” – derült ki Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetőjének szavaiból.

Elsősorban a Duna-parti ingatlanok azok, amelyeket a vevők megpróbálnak téliesíteni, illetve kifejezetten lakóház céljára hasznosítani. Ezek, valamint a közvetlen vízparti ingatlanok tekinthetők most a leginkább túlárazottnak, és egy telek esetében is 20-40 millió forintos árral számolhatunk.

Ezzel szemben a víztől távolabb elhelyezkedő nyaralóknál 8-12 milliós árakkal találkozhatunk. Az ár attól függ, hogy mekkora a telek, illetve az épület alapterülete, milyen közművek vannak bevezetve, mennyire komfortos és felújított a ház. Hitelezés szempontjából persze rosszabb helyzetben vannak, akik ilyen nyaralóingatlant vásárolnak, ezért cserébe viszont alacsonyabb árakkal kell számolniuk.

A Dunakanyarban minden második ház eladó – íme az okok
A Dunakanyar települései mintha kimaradtak volna az utóbbi évek nagy ingatlanpiaci szárnyalásából. Szentendrétől északra, Visegrád irányában, a 11-es út mentén kis túlzással minden ház eladó – még sincs nagy mozgás. Pedig akad rejtett kincs is.
A Velencei-tó és környéke

Ma már Budapest agglomerációjának számít a Velencei-tó környéke is, ahol szintén találunk eladó nyaralókat. „Errefelé leginkább a 15-25 millió forintba kerülő eladó ingatlanokat keresik a vevők, hiszen ezért az árért már egy elfogadható minőségű házat kapnak kerttel, miközben Budapesten legfeljebb egy kis vagy közepes méretű panellakást vehetnének” – jelezte dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője.

15 millió forintért persze csak egy 40 négyzetméter körüli nyaralót kapnak, és egyre kevesebb ilyen ajánlattal találkozhatunk, hiszen az árak kúsznak felfelé: a tavalyi évben is 10-20 százalék körüli mértékben. A 60-80 négyzetméteres házaknál 20-25 milliós árakkal számolhatunk, míg a szépen felújított házaknál 30 millióval. Az új építésű házak ára 500-900 ezer forint között mozog négyzetméterenként.

Olcsóbb ajánlatokkal Pákozd-Sukoró és Pázmánd környékén találkozhatnak az érdeklődők. Az alacsonyabb árnak többek között a kevésbé jó tömegközlekedés az oka, hiszen nincs vasúti kapcsolat Budapesttel. Szintén kedvező áron kínálják az ingatlanokat a környék kevésbé ismert településein: Dinnyésen, Kápolnásnyéken vagy Baracskán. Ezeknél viszont rosszabb infrastruktúrával, kevésbé városias környezettel számolhatnak a vevők, mint Agárd vagy Gárdony esetében. „Az árak azonban ezeken a területeken is megindultak felfelé, hiszen az olcsóbb ajánlatok miatt egyre több az érdeklődő” – tette hozzá a szakértő.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo