hirdetés

Gyurcsány kiáll a lakosság érdekei mellett

Egyre többen kifogásolják, hogy a magyarországi bankok túl széles körben élnek az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségével, a törvényi szabályozást szigorítani kell ezen a téren, a bankok túl erősek, az ügyfelek pedig túl gyengék - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, miután a Parlamentben megbeszélést folytatott a pénzügyi szolgáltatások fogyasztóinak védelméről az érintett intézmények és szervezetek illetékeseivel.
hirdetés

A miniszterelnök délután a jegybankban Veres János pénzügyminiszterrel és Simor András jegybankelnökkel konzultál arról, kellenek-e és milyen lépések a forint védelmének érdekében - jelentette be Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a jegybank elnökével megvitatják azt is, hogy az MNB elnöke szükségesnek tartja-e egyes lépésekben a kormány konkrét segítségét.

A kormányfő hétfőn a Parlamentben megbeszélést folytatott a pénzügyi szolgáltatások fogyasztóinak védelméről az érintett intézmények és szervezetek illetékeseivel, így a Magyar Bankszövetség elnökével.

"Több segítséget várunk a bankoktól" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint a megbeszélésen a részvevők - többek között a bankszövetség, a versenyhivatal és a pénzügyi felügyelet felügyeleti tanácsának elnöke - nem vitatták az alapelveket. Egyetértettek abban, hogy a jelenlegi gyakorlatot mielőbb módosítani kell, a részletekről azonban vita várható. A jogszabály módosítással az Országgyűlés a következő hetekben foglalkozhat.

A banki üzleti szabályzatok szövegezésén változtatni, kell, mert még több diplomával rendelkezők számára is bonyolultak, illetve nehezen érthetőek - fogalmazott a miniszterelnök.

"Ne görgessük a bajt"

A bankokkal még novemberben létrejött - a devizahitelesek fizetési könnyítéséről - megállapodás meghosszabbításáról is beszélt Gyurcsány Ferenc, aki elmondta, hogy decemberben még kevesen éltek ezzel a lehetőséggel, januárban azonban számuk már ezerre nőtt. Kifejtette: viszonylag nagy a bankok mozgástere a szerződések átalakítására, ha a bajba jutott ügyfél gyorsan, még 30 napon belül jelentkezik. Ha a nemfizetést követő 30. napon, vagy 90 napon túl jelentkezik az ügyfél, azzal megnehezíti a saját és a bank dolgát is - tette hozzá.

"Azt tanácsolom, javasolom valamennyi ügyfélnek ..., hogyha bajba kerül, ne görgesse maga előtt a bajt" - fogalmazott a miniszterelnök.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo