Gyorsuló növekedés, emelkedő inflációval

A harmadik negyedévi 4,8%-os, az EU-ban az egyik leggyorsabb növekedés után más előrejelzőkhöz hasonlóan a GKI is emelte (4,5%-ra) GDP-előrejelzését. Ugyanakkor fenntartja 2019-ben 3,2%-ra történő lassulást feltételező várakozását.

Ennek oka, hogy az EU-transzferek dinamizáló hatása csökken, a világgazdasági konjunktúra bizonytalanabb, s érdemben továbbra sem várható a versenyképesség javulása. Idén az infláció gyorsul, a külső és belső egyensúly romlik, s mindebben 2019-ben sem várható fordulat.

Kép: SXC

A harmadik negyedévben az EU-tagállamok közül csak a lengyel és a lett volt gyorsabb a magyarnál. Az év egészében is ez várható, noha az első három negyedévben elért átlagosan 4,7%-os növekedés után a negyedik negyedévben a GKI már csak 4% körüli bővülésre számít.

A beruházások dinamikája a harmadik negyedévben még gyorsult, az éves teljesítmény mintegy

Nagyot mentek a beruházások, de jövőre lassulás jöhet
A beruházások a harmadik negyedévben 22 százalékkal nőttek, ez gyorsulást jelent az előző negyedévekhez képest. Kedvező, hogy a vállalkozásoknál enyhén fokozódott a beruházási kedv, de akadnak negatív eredmények is.
40%-át adó utolsó negyedévben azonban a GKI markáns lassulást valószínűsít. Idén a leggyorsabban, legalább 20%-kal az építőipari termelés és 6-7%-kal a kiskereskedelmi forgalom bővül, jövőre azonban főleg az előbbi látványosan lassulni fog.

Az ipari termelés még javuló idei utolsó negyedév esetén is kevésbé bővül (3,5%-kal), mint tavaly, s a romló európai és ezen belül német konjunktúra alapján 2019-ben már ennek megismétlése is kérdéses.

A bruttó keresetek bővülése idén csekély mértékben, de negyedévről negyedévre fékeződik (összesen közel 2 százalékponttal). Az infláció viszont gyorsul, így idén a tavalyi kétszámjegyűnél valamivel kisebb ütemű, de továbbra is nagyon magas, 8% feletti reálkereset-növekedés várható.

Ez jövőre – főleg a bérkiáramlás lassulása miatt – 4-5%-ra csökken, de így is gyors marad. Az

Kedvező gazdasági kilátásokra számítanak a cégvezetők
A magyar gazdaság további növekedésére számít a hazai vállalatvezetők kétharmada - állapítja meg a legfrissebb EY Tőkebizalmi Barométer. A 45 országban több mint 2600 döntéshozó körében végzett felmérés szerint a világgazdaság is bővülni fog, a kedvező üzleti környezet pedig fellendíti a tranzakciós piacot a következő 12 hónapban.
infláció októberben elérte a 3,8%-ot, ez az észt és román adat után a legmagasabb az EU-ban. Az év hátralevő részében az világpiaci olajár csökkenése miatt némi lassulás lehetséges, de a gyors bérkiáramlás és a gyenge forint következtében idén 3% közeli, 2019-ben 3,5%-os éves átlagos áremelkedés várható. Míg az idei első negyedévben egy euróért átlagosan csak 311 forintot kellett fizetni, augusztus-október átlagában már 325 forintot.

A munkanélküliség az egy évvel korábbihoz viszonyítva még csökken, az előző hónapokhoz viszonyítva azonban már megállt a mérséklődés. Sőt, a harmadik negyedévi átlag 0,2 százalékponttal magasabb is volt a második negyedévinél. Októberben nem történt változás. Igaz, közben a közmunkások száma kedvező módon mérséklődött.

A hivatalos munkanélküliség Cseh-, Német- és Lengyelország után Magyarországon a negyedik legkisebb az EU-ban. Kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta immár a közmunkásokkal együtt is kisebb az EU átlagánál. A javulásban azonban fontos szerepe van a külföldi munkavállalásnak is.

Bár az eredményszemléletű államháztartási deficit 2018 első három negyedévében mindössze a GDP 0,4%-a volt, és az adóbevételek nagyon kedvezően alakulnak, az éves pénzforgalmi deficit mégis az előirányzottnál 500 milliárd forinttal magasabb (1900 milliárd forint körüli) lehet.

Ez mindenekelőtt az EU-transzferek hazai megelőlegezésének következménye. Idén – az EU hiánycsökkentésre való felszólítása miatt is - a tervezett 2,3%-nál egy hajszállal kisebb, 2019-ben viszont a gazdaság markáns lassulása miatt az előirányzott 1,7%-nál valamivel magasabb deficit várható. A GDP-arányos államadósság idén csak minimálisan, 73% körülire csökken a tavalyi 73,3%-ról. 2019-ben viszont, főleg a jelentősen kisebb pénzforgalmi deficit miatt, a ráta megközelítheti a 71%-ot.

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo