hirdetés

Kevesebb magyar merészkedett külföldre tavaly

A kiemelkedő nyári szezon és a megszokottnál erősebb szeptember egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy 2015-höz képest újabb rekordévvel zárjon a belföldi turizmus. A legnépszerűbb települések rangsorában tavaly is Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló vitte a prímet, s már minden ötödik belföldi kikapcsolódást valamilyen mobil eszközről intézték a magyarok.
hirdetés

Kép: Pixabay

Újabb rekordot döntött a belföldi turizmus, a Szallas.hu adatai alapján tavaly a forgalom 10 százalék felett bővült 2015-höz képest. „A 2016-os évben egy kiemelkedő nyári szezon segítette a további növekedést, a szállásadók éves árbevételének több mint fele a nyári hónapokra esett. Adatainkból az is kiderült, hogy több volt az utazásra költhető jövedelem, ami az igényesebb szálláshelyek irányába tolta a foglalásokat, a szálláshelytípusok között a hotelek bővültek legnagyobb mértékben” – mondta Szigetvári József, a portál ügyvezető igazgatója. 2016-ban egyébként kiemelkedően jól teljesített a szeptember, illetve tavaly a karácsonyi időszakban is jelentős – a szilveszteri forgalomhoz mérhető – felfutás volt tapasztalható.

Az átlagárakat vizsgálva a belföldi foglalások közel háromnegyede az 50 ezer forint alatti értéksávba esett, míg 20 százalékuk az 50-100 ezer forintos kategóriába. 2015-höz képest közel 25 százalékkal többször került elő a Szép kártya fizetéskor, az átlagos foglalási érték ez esetben 51 732 forint volt. (Ezért is jó, hogy ez a munkáltatói juttatási forma várhatóan nem jut az Erzsébet-utalványok sorsára!) Tavaly egyébként a legnagyobb értékű belföldi kikapcsolódás 1,8 millió forintot kóstált, míg a legolcsóbb mindössze 1100 forintjába került egy honfitársunknak. A szállásadók a legnagyobb kihasználtságot augusztus 8-án tapasztalhatták, míg árbevétel szempontjából az államalapítási ünnepet követő éjszaka hozta a legtöbbet a vendéglátóknak.

Egyre élesebb a verseny a magyar gyomorért
Étteremben száz magyar közül tizennyolcan esznek hetenként legalább egyszer vagy többször. Száz fogyasztóból további tizenhárom havonta kétszer-háromszor étkezik otthonán kívül, tizenkettő pedig egyszer. Így a vendéglátóhelyek komoly versenyt támasztanak az élelmiszer-kiskereskedőknek és gyártóknak a fogyasztók „gyomor részesedéséért” és pénzéért folyó versenyben. 
A szállásfoglalások módja és időzítése kapcsán ugyanakkor markáns változások figyelhetők meg: 2016-ban közel kétharmaduk már online csatornákon valósult meg, ráadásul egyre többen intézték nyaralásukat mobil eszközről, minden ötödik vendég okostelefonról, illetve tabletről választotta ki szálláshelyét. „A kikapcsolódásra vágyók 2016-ban vagy nagyon előre gondolkodtak, vagy az utolsó pillanatra hagyták a szálláshelyek intézését, így az utolsó pillanatos és a 90 napos előfoglalások erősödtek a legjobban. A vendégek ezzel egyre nagyobb kihívás elé állították a szálláshelyeket, hiszen a jól tervezhető 30-40 napos foglalások részaránya csökkent” – tette hozzá Szigetvári József.

„2017-ben a belföldi szálláshelyek és települések a várható áremelkedés okán egyre nagyobb versenyben lesznek a környező országok turisztikai célpontjaival, így kulcskérdés lesz, hogy az emelkedő forgalmat a megfelelő fejlesztés tudja-e tovább növelni, vagy a belföldi vendégek újra a külföldi utazás felé fordulnak” – mondta Szigetvári József. A szakember hozzátette, egyre fontosabb, hogy egy-egy szállásadó milyen programokat biztosít az odalátogató turistáknak. Szerencsés esetben a települést képviselők is igyekeznek szerepet vállalni a vendégforgalom növelésében, így egyre több gyümölcsöző együttműködés várható.

2016-ban még inkább jellemző volt a belföldi vendégekre, hogy 1-2 napra iktattak be pihenőt, az átlagos vendégéjszakák számában itt figyelhető meg jelentősebb növekedés. A legnépszerűbb települések dobogós helyein nem volt változás, sorrendben Budapest, Siófok, Hajdúszoboszló vitte a prímet, míg megyék tekintetében Pest, Somogy és Heves bizonyult a legjobb vendégfogónak.

Többet költünk utazásra – de hol a legtöbbet?
Újabb közel 10 százalékos bővüléssel zárta az elmúlt negyedévet a belföldi turizmus, a Szép kártyák pedig 12 százalékkal gyakrabban kerültek elő a tavalyi év hasonló időszakához képest – derült ki a Szallas.hu statisztikáiból. Az átlagos foglalási érték 40 százalékkal nőtt az elmúlt 3 hónapban, a nyári időszakban a legtöbbet egy éjszakáért Siófokon, Hajdúszoboszlón és Balatonfüreden kérik majd el a vendégektől.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo