Fordulópont a kkv-k életében

Az utóbbi évek gyengébb teljesítménye után megfordulni látszik a trend a kkv-k háza táján, mind a foglalkoztatás, mind a hozzáadott érték nő a köreikben. Jövőre még jobban teljesíthetnek.

Kép: SXC

Fordulópontot jelenthet 2013 a kkv-k életében, legalábbis az eddig megjelent statisztikák szerint. Az Unió várakozásai szerint a kkv-k által foglalkoztatottak száma idén 0,3 százalékkal nő, miközben a hozzáadott érték 1 százalékkal hízhat a megelőző évhez képest. Ráadásul ez előzetes becslések szerint jövőre ez a folyamat tovább folytatódhat. Miután öt évig a bizonytalanság uralkodott az európai piacokon, 2008 után 2013 lehet az első olyan év, amikor a foglalkoztatás és a hozzáadott érték egyszerre nő az Unió kis- és középvállalkozásainál.

A bíztató adatokat pedig további bíztató jelek kísérik, nem csoda, ha az EU döntéshozói is örömüknek adnak hangot. "Öt pangó év után jó látni a kkv-szektort újra növekedni. A kkv-k jelentik az Unió vérkeringését, most, hogy az utóbbi ötven év legsúlyosabb válságából húznak ki minket" - mondta Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke.

Az eddig megjelent statisztikai adatok jól bizonyítják, hogy a mély és összetett válságban is milyen ellenállóak a kis- és középvállalatok. 2012-ben a kkv-k európaszerte 610 000 munkahelyet voltak kénytelenek leépíteni, ami 0,7 százalékos csökkenésnek felel meg. Eközben a szektor hozzájárulása a GDP-hez 1,3 százalékkal esett vissza, 3 390 milliárd euróra a 2011-es 3 440 milliárd euróról.

Ugyanakkor foglalkoztatási és hozzáadottérték-adatok rendkívül eltérően alakultak a tagállamokban. A 27 tagállam felénél emelkedett a foglalkoztatottak száma, összesen mintegy félmillió új munkahelyet hozva létre. Ezzel szemben a szuverén adósságcsapdában vergődő országokban még mindig zsugorodik a kkv-szektor, igaz, a korábbi évekhez képest lassuló ütemben.

Az unióban bejegyzett 20,4 millió kis- és középvállalkozás tavaly év végén mintegy 86,8 millió embernek adott munkát - ez az összes munkahely kétharmadát jelenti. A kkv-k az európai bruttó hozzáadott érték 57,6 százalékáért voltak felelősek. A javuló eredményekhez az Unió tagországainak megfeszített munkája is hozzájárult. 2010 és 2012 között a tagok összesen csaknem kétezer új jogszabályt fogadtak el - vagyis tagországonként átlagosan több, mint hetvenet.

Versenyképességre 2,3 milliárd eurót kapnának a kicsik
A Kis- és Középvállalkozások Versenyképessége (COSME) elnevezésű uniós program 2,3 milliárd eurót szán a következő EU-költségvetésből a nevében is szereplő cél eléréséhez. Az Európai Bizottság múlt héten méltatta a program kitűzéseit. Tovább a részletekre.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo