A „Makói petrezselyemgyökér” a Petroselinum crispum var. Tuberosum fajtába tartozó makói petrezselyem gyökerét jelöli, mely krémfehér színű, egyenes és sima felületű, tömött szövetű, és édeskés ízű. A kellemes illatú és zamatú gyökér hossza meghaladja a 30 cm-t, vállátmérője pedig eléri a 3 cm-t.
A petrezselyemgyökeret a dél-magyarországi makói kistérségben termesztik, mely tekintélyes zöldségtermesztési múlttal rendelkezik. A tájkörzet talaját a medrét változtató Maros folyó hordaléka alakította ki, legfontosabb kőzete a legfelső sárgaföld vagy lösz, ennek elmállásából keletkezett a jellemzően kitűnő termőerejű talaj.
A makói gazdák a környezeti adottságokkal összhangban hozták létre nemesítő munkájuk révén a ma is termesztett petrezselyemfajtát, melynek egyediségét főként magas (átlagosan 35–40 százalékos) szárazanyag-tartalma és rendkívüli eltarthatósága adja.
A „Makói petrezselyemgyökér” nevű, oltalom alatt álló új földrajzi jelzés mellett több mint 1415 védett termék szerepel már a DOOR adatbázisban, melyben az oltalom alatt álló eredetmegjelölések, az oltalom alatt álló földrajzi jelzések és az úgynevezett hagyományos különleges termékek egyaránt fellelhetők. (eu.hu)