hirdetés

Eufória a lakáspiacon: a kereslet és az árak is tovább emelkedhetnek

Az ingatlanpiac egészét illetően még sosem voltak ennyire derűlátók a piaci szereplők.A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe 3, míg az országos csaknem 2 ponttal emelkedett az előző (idén áprilisi) felméréshez képest. Mindkét index éves alapon 4-4 ponttal emelkedett, s ezzel historikus csúcsukra emelkedtek.
hirdetés

A fővárosi és országos lakáspiaci indexei (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) a jelen felmérés során egyaránt 11-11 ponttal nőttek.

Mindkét index historikus csúcsra ért, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni. Azaz a lakáspiaci szereplők immár derűlátóbbak, mint a válság előtt voltak. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó kilátások mindhárom vizsgált körzetben (azaz Közép-, Kelet- és Nyugat-Magyarországon is) kisebb-nagyobb mértékben javultak.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest nagyon jelentősen élénkültek. Áprilishoz képest a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 25, míg a valószínű szándékú körben 43 százalékpontos növekedés következett be.

Ennyire derűlátó a lakosság utoljára 2008 elején volt, azaz a lakossági kilátások 10 éves csúcsra emelkedtek. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 33 százalékpontos bővülés valósult meg. Mindez éves alapon rendre 71 és 56 százalékpontos emelkedést jelent.

A lakásárak következő 12 hónapban várható változása, 2018. július

Nem panel társasházi lakások
Budai zöldövezet 7 (3)
Egyéb Buda 4 (5)
Pesti belváros 6 (5)
Pesti zöldövezet 4,5 (3)
Egyéb Pest 4 (2)
Panellakások - Észak-Pest 3 (2)
Panellakások – Dél-Pest 4,5 (2)
Panellakások – Buda 3 (3)
Családi házak – Pest 4 (3)
Családi házak – Buda 4 (5)
Budapest összesen 4,5 (3,3)
Zárójelben az előző – 2018. áprilisi - felmérés adatai.

Forrás: GKI felmérések

A használt lakások várható áremelkedési üteme Budapesten összességében kissé emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest (3,3-ről 4,5%-re). A vidéki régiókban nem változtak a várakozások, keleten 3, nyugaton 4-5%-os emelkedés várható.

Az országos telekpiaci index negyedéves alapon 10, a budapesti 20 ponttal csökkent. Az indexek az előbbi esetben 2, az utóbbi esetben 4 éves mélypontra estek vissza. Az építési telkek ára várhatóan 3-6%-kal nőhet a következő egy évben.

Annyit kérnek egy kiadó szobáért mint öt éve egy lakásért
Az ingatlan.com adatai szerint augusztus első napjaiban a kiadó téglalakásokért átlagosan 150 ezer forintot kértek Budapesten egy hónapra. Az albérletpiaci drágulás miatt ma már egy budapesti kiadó szobáért annyit kérnek, mint egy garzonért öt évvel ezelőtt.
Irodapiac: Budapesten minden szép és várhatóan még szebb lesz

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. második negyedévében enyhén emelkedett, s ezzel kissé meghaladja a 91%-ot, ami éves alapon 5 százalékpontos emelkedést jelent. Kelet-Magyarországon az áprilisban mért 86%-os kihasználtság júliusra 84%-ra csökkent, míg Nyugat-Magyarországon az áprilisi 89%-os mutató júliusra 90%-ra növekedett. A fővárosi irodapiaci index az előző felméréshez képest 5 ponttal emelkedett, míg az ország egészére vonatkozó mutató 2 ponttal csökkent. Az irodabérleti díjakban Budapesten és környékén a következő egy évben 3% körüli, a vidéki régiókban legfeljebb „jelképes” emelkedés várható.

Üzlethelyiség-piac: kissé romló kilátások

A kereskedelmi ingatlanpiacot illető kilátások az elmúlt két évben viszonylag szűk sávban mozogtak, s bár idén júliusban negatív fejlemények voltak regisztrálhatók, ez most sincs másként. Az üzlethelyiség-piaci index a fővárosi agglomerációra vonatkozóan 5, az ország egészére vonatkozóan 3 ponttal csökkent a legutóbbi felméréshez képest. Az egy évvel ezelőtti szintet mindkét jelzőszám 3-3 ponttal múlja alul. A bérleti díjak esetében Budapest lehet az élenjáró (a következő egy évben 4%-os díjemelkedés várható), vidéken csak szerény emelkedés valószínű.

Raktárpiac: a fővárosban és környékére vonatkozóan nőtt a derűlátás

A logisztikai ingatlanok kihasználtsága továbbra is magas, a kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 91%, a nyugati országrészben 92%, míg a keleti régióban pedig 85%. A jelen felmérés eredményei szerint a fővárosi raktárpiaci index tovább emelkedett (negyedéves alapon 3 százalékponttal), míg az ország egészére vonatkozó kissé csökkent (2 ponttal). A bérleti díjakra vonatkozó várakozások áprilishoz képest megugrottak, a válaszadók a következő egy évben 3-5%-os díjemelkedésre számítanak.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo