Az évente 3800 tonna Magyarországon feldolgozott termék majdnem 90 százaléka külföldre, főképp Németországba és Olaszországba kerül - indokolták a kiadvány elkészítését, amelyet a közlemény európai szinten is egyedülálló összeállításként említ.
Magyarországon 46 vállalkozás foglalkozik vadhússal, amely értékes és különleges táplálék, ennek ellenére a fogyasztás fejenként mindössze 0,1 kilogramm, és 10 éve is csak a kétszerese volt - írta a NAK. Belföldön az idegenforgalom és a vendéglátás (HORECA) a legnagyobb felvevő, 60 százalékkal részesül a Magyarországon maradó mennyiségből. A koronavírus megviselte a piacot, de a fogyasztás tavalyelőtt már elérte a járvány előtti szintet - tették hozzá.
A NAK honlapján olvasható kiadványból kiderül az is, hogy belföldön a vadászatra jogosultak a lőtt vad majdnem 80 százalékát adják el kereskedőknek és vadfeldolgozóknak, a vadhús összetétele pedig kedvezőbb, mint a tenyésztett háziállatoké. Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában, mennyiség alapján az uniós piacon Lengyelországot, Németországot és Spanyolországot követve a negyedik.
(MTI)