hirdetés

Elismerésre méltón harcol a válsággal az euróövezeti ipar

Márciusban a vártnál kevésbé csökkent az euróövezet ipari termelése az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatai alapján.
hirdetés

Márciusban az euróövezet ipari termelése szezonális kiigazítással 1,8 százalékkal csökkent a februárihoz képest, amikor 0,5 százalékos volt a havi növekedés. Elemzők a ténylegesnél nagyobb, 2,0 százalékos havi csökkenésre számítottak márciusra az euróövezetben.

Kisebb a veszteség a vártnál (Fotó: depositphotos)

Az Európai Unió ipari termelése 1,2 százalékkal csökkent márciusban havi bázison, a februári 0,6 százalékos havi növekedés után.

Az ipari termelés legnagyobb havi csökkenését Szlovákiában mutatták ki márciusban, 5,3 százalékosat. Németországban 5,0 százalékos, Luxembourgban 3,9 százalékos volt a havi csökkenés. Az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben, 11,3 százalékkal Litvániában nőtt az ipari termelés márciusban. Észtországban 5,1 százalékkal, Bulgáriában és Görögországban pedig 5,0 százalékkal nőtt márciusban az ipari termelés az előző havihoz képest.

Éves összevetésben az euróövezet ipari termelése márciusban 0,8 százalékkal csökkent, az EU ipari termelése pedig 0,7 százalékkal nőtt. Az euróövezet márciusi ipari termelésének 1,0 százalékos éves csökkenésére számítottak gazdasági szakértők.

Az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 7,3 százalékkal Szlovákiában csökkent márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Írországban 5,5 százalékos, Németországban 4,1 százalékos volt az éves csökkenés. Litvániában viszont 25,9 százalékkal nőtt márciusban az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A második legnagyobb éves növekedést Bulgária érte el 19,1 százalékkal, a harmadik legnagyobbat pedig Lengyelország 17,4 százalékkal.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo