hirdetés

Csúcsáron 57,5 millió forintért vettünk egy kis brillfüggőt

Történetének legnagyobb briliánsa került kalapács alá a BÁV ART tavaszi aukciójának első napján. A 10 karátos, szív alakú briliánssal ékített nyakék 57,5 millió forintos eladási árával megdöntötte a magyar ékszerrekordot.
hirdetés

Az új BÁV ART Aukciósház tavaszi árverésének első napján került kalapács alá a BÁV történetének legnagyobb briliánsa, amelyet 10 karátos nagysága mellett különleges, szív alakú csiszolása és halványsárga színe is kívánatossá tett. A nemzetközi GIA tanúsítvánnyal rendelkező nyakék 32 millió forintról indult, majd hosszú licitharc után végül 46 millió forintért ütötték le. Jutalékkal együtt, a szerencsés nyertes 57,5 millió forintot fizetett a kivételes darabért, amely ezzel Magyarország aukción elkelt legdrágább ékszere lett. A korábbi ékszerrekordot egy 8 karátos briliáns gyűrű tartotta, amelyet tavaly karácsonykor 43 millió forintért értékesített a BÁV.

A szerelem mindent legyőz. Reméljük egy lovag vette meg kedvesének (Fotó: BÁV)

Ezen az árverésen is népszerűek voltak a nagy karátszámú briliánsokkal ékített gyűrűk, amelyek nem csak a házasulandók, de a befektetők kedvencei is. Jól mutatja ezt a trendet, hogy 5 ilyen, ún. szolitergyűrűt is értékesítettek ezen az árverésen 5 millió forintos eladási ár felett. A legmagasabb áron, 22,5 millió forintért egy 5 karátos, szintén halványsárga színű briliánssal ékített gyűrű kelt el.

A tavaszi árverésen a legtöbben azonban nem valamelyik gyémántért, hanem egy Európában kevésbé ismert, de Kínában nagy becsben tartott jáde drágakőért harcoltak. A hatalmas, 11 karátos jáde köves aranygyűrű 120 ezer forintról indulva végül 8-szoros áron, 1 millió forintért kelt el.

A befektetésre is alkalmas óraritkaságok és luxusórák közül a legdrágábban, 5,2 millió forintért, a Hublot Classic Fusion Aerofusion férfi karóra kelt el. A legnépszerűbb márka most is a svájci klasszikusok közül került ki. A Patek Philippe egyik legrégebbi Gondolo arany zsebórájáért 3,5 millió forintot, egy Golden Ellipse Jumbo férfi arany karóráért 4,7 milliót, míg a Twenty-4 női karóráért 3 millió forintot fizettek. A nagy pontosságú tengerészeti kronométereiről és komplikációiról híres Ulysse Nardin hajóórája 2 millió forintot ért az aukción.

Az ezüsttárgyak közül egy 12 személyes, összesen 94 darabos evőeszközkészlet kelt el a legmagasabb áron. Az 1920 körül, Henger Antal pesti műhelyéből kikerült ritkaság 2 millió forintért került új otthonába.

Az árverés második napján a festmények és a műtárgyak kerültek sorra. Előbbiek közül Perlrott Csaba Vilmos Csűrben című alkotása 27,5 millió forintért kelt el. Batthyány Gyula egyiptomi ihletésű Alexandriai szerető című képét 20 millió forintért, Erdélyi Béla Rutén falu című festményét pedig 11,8 millió forintért vásárolták meg. Idén is nagy volt az érdeklődés a modern, leginkább az absztrakt alkotások iránt, Hencze Tamás Vörös fény sorozatából két alkotás is is 3,7 millió forintért kelt el. Jól szerepeltek a modern szobrok, Victor Vasarely Telinko című plexi szerigráfiájáért 1,5 millió forintot fizettek.

A műtárgyaknál nagy volt a kereslet a bútorok iránt. Sokan licitáltak egy több mint 100 éves neoempire ülőgarnitúrára, amely végül 8,7 millió forintért talált új otthonra. A porcelánok között már hagyományosan nagy harcot vívtak a gyűjtők a virtuóz díszítésű díszcsészékért. A legmagasabb áron egy 1860 körül készült I. Lajos bajor király portréjával díszített darab kelt el, 625 ezer forintért. A lakberendezési célú ritkaságok közül egy gazdagon díszített 19. századi neorokokó állólámpára is sokan licitáltak, amelyet végül 2 millió forintért vihetett haza a szerencsés nyertes. Az árverés vitathatatlanul legbájosabb darabjáért, Csikász Imre mindössze 10 cm-es csibe szobráért 400 ezer forintot fizettek.

A legnagyobb érdeklődés most is a Zsolnay-kerámiákat övezte, ahol bőven születtek 1 millió forint feletti leütések. A legmagasabb árat Nikelszky Géza dekorterve alapján készült szecessziós virágtartó és váza érte el, előbbit 5,2 millió, utóbbit 4,5 millió forintért vásárolták meg. A különleges naspolyaágak között ülő paradicsommadarakat ábrázoló kerámiák különlegessége, hogy külön-külön gyűjteményből érkezve az aukciósházban találtak újra egymásra.

Az árverést a történeti fegyverritkaságok zárták, ezek közül egy 19. századi díszmagyar garnitúra szablyával 4,2 millió forintért, Kmetty György honvédtábornok hasonló korú párbajpisztoly készlete pedig 3,7 millió forintért került új gyűjteménybe.

A BÁV ART tavaszi árverési szezonja online folytatódik, május 28-június 8. között az axioart.com oldalán licitálhatnak az 5. Online aukción. A kiállítást az árverés ideje alatt új Aukciósházunkban tekinthetik meg.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo