hirdetés

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Novemberben az előző havihoz képest csökkentek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben pedig lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki közlése szerint.

hirdetés

Novemberben a várakozásoknak megfelelően 0,9 százalékkal csökkentek a termelői árak az euróövezetben az előző havihoz képest, amkor 3 százalékos esést regisztráltak.

A havi bázison bekövetkezett csökkenéssel párhuzamosan mérséklődött az éves áremelkedés mértéke is: a várt 27,5 százalék helyett 27,1 százalékkal haladták meg a novemberi termelői árak az egy évvel korábbit az euróövezetben. Októberben 30,5 százalékkal, szeptemberben 41,9 százalékkal, augusztusban pedig még 43,4 százalékkal álltak az egy évvel korábbi felett a termelői árak az euróövezetben, ami történelmi csúcs volt.

Az energiaárak havi bázison 2,2 százalékkal csökkentek novemberben az októberi 7,4 százalékos havi esést követően. Novemberben az energiaárak 55,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg októberben 64,9 százalékkal, szeptemberben 108,0 százalékkal, augusztusban 117,3 százalékkal álltak magasabban. Energia nélkül a termelői árnövekedés 13,1 százalékra mérséklődött novemberben az októberi 14 százalékról az euróövezetben.

Az Európai Unióban a termelői árak az előző havihoz képest 0,9 százalékkal csökkentek novemberben, míg októberben nagyobb, 2,6 százalékos csökkenést mértek. Az egy évvel korábbit novemberben 27,4 százalékkal haladták meg a termelői árak az októberi 31,1 százalék után.

Az energiaárak havi bázison 1,9 százalékkal csökkentek novemberben az EU-ban, az októberi 6,9 százalék esés után. Az egy évvel korábbit 56 százalékkal haladták meg az energiaárak novemberben az EU-ban, míg októberben 66,3 százalékkal. Energiaárak nélkül 13,6 százalékkal emelkedtek októberben a termelői árak az EU-ban éves szinten a szeptemberi 14,5 százalék után.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo