Bűnsegédként jogerősen elmarasztalták az egyik leggazdagabb magyart, ennek ellenére nem lett büntetett előéletű

Az atlatszo.hu kiderítette, hogy a Kecskeméti Törvényszék egy költségvetési csalási ügyben marasztalta el jogerősen Jellinek Dánielt bűnsegédként. A Forbes 2021-es listája szerint tizedik leggazdagabb magyar becsült vagyona majd 190 milliárd forint.

Az atlatszo.hu úgy tudja, hogy a jogerősen elmarasztalt kőgazdag Jellinek Dániel gyakran üzletel Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is. Ezenkívül további érdekes partnere a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB), amit nemes egyszerűséggel orosz kémbanknak szoktak minősíteni. Ezt az NBB rendszerint cáfolja, de elég jellemző, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő májusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján jelezte, az Oroszország és Ukrajna közötti háború miatt nem tudják elemezni az NBB tevékenységét.

Hová tűntek a geotermikus erőművek? (Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

A mostani jogi elmarasztalás is egy különleges ügyfélhez kötődik, jelesül Kovács Imréhez, akiről már számtalan leleplező írást közölt Hadházy Ákos független képviselő. A jogi problémát az okozta, hogy a Jellinek tulajdonában álló Bohemian Financing Zrt. 2017. decemberében hitelszerződést kötött a Kovács Imrével valamilyen kapcsolatban álló Zsana Geoterm Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel abból a célból, hogy önerőt biztosítson egy uniós pályázathoz. A Zsana Geoterm Kft. azonban a kapott támogatást a céltól eltérően használta fel, amely a költségvetési csalás gyanúját vetette fel. Az atlatszo.hu-nak levélben magyarázta el az érintett, hogy őt, mint hitelezőt, akkor mégis miért marasztalta el a bíróság.

Jellinek Dániel, mint a Bohemian Financing Zrt. akkori vezető tisztségviselője a projekt tekintetében teljes mértékben jóhiszeműen járt el. A hatóság úgy értékelte azonban, hogy a hitel folyósításával kapcsolatban nem tanúsított kellően körültekintő magatartást, ami segítőleg hozzájárulhatott a Zsana Geoterm Kft. jogsértéséhez.
Vagyis Jellineknek azért kellett bűnhődnie, mert rossz párt választott egyik üzletéhez. Hadházy Ákos szerint egy svindler céghálózatról van szó, amely több helyen tűnt fel. Mosonmagyaróváron, Tótkomlóson, Battonyán és Zsanán nyertek pályázatokat geotermikus erőművekre. A politikus azonban amikor kereste, egyik helyen sem talált erőművet. Hadházy Ákos Kovács Imrét egyébként úgy szokta jellemezni, mint Varga Mihály pénzügyminiszter legjobb barátját.
Milliárdokat adtak olyan energetikai fejlesztésekre, amelyekkel – ha megvalósulnak és nem lopják el szakmányban a pénzt – sokkal kevésbé lennénk kitéve az orosz gáznak, így az emelkedő energiaáraknak. Az egyik ilyen projekt lehetett volna a battonyai geotermikus fűtőmű, amelyre 39 millió eurót kapott Varga Mihály kedvenc vállalkozója.
Az atlatszo.hu végkövetkeztetése az ügyről, hogy Jellinek olyasmiért kapott büntetést, amiért mások nem szoktak. Talán a NER-ben akasztotta össze a bajszot valakivel.
Ilyen stiklikből azonban, hívta fel a figyelmünket forrásunk, körön belüli, jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező milliárdos üzletemberek esetében nemigen lesz hatósági ügy, pláne nem vádemelés és ítélet: Jellinek valakinek a lábára léphetett a NER-ben, ha ezért így meghurcolták - írja az atlatszo.hu.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo