hirdetés

Bealkonyult a magyar kkv-k pályázatainak

Az augusztus 18-i Közlönyben megjelent a Kormány 1414/2022. (VIII. 18.) Korm. határozata a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2022. évi programstratégiájáról. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője kiemelte, hogy a 2022. évi pályázatok keretösszege 143,8 milliárd forint; ez fedezi az összes, bírálat alatt lévő NKFIH pályázatot. Ugyanakkor az összegből arra lehet következtetni, hogy idén az eddig megszokottal ellentétben nem számíthatunk a KKV réteget érintő érdemi új pályázati kiírásokra.
hirdetés

A stratégia innovációs alaprészének két legkedveltebb konstrukciója a Gyorsítósáv, illetve a PIACI KFI.

Ez most komoly bajnak látszik (Fotó: Depositphotos)

A programstratégia 12,8 milliárd forintot különített el a 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV pályázatra, amire még az év első részében lehetett pályázatot benyújtani. A pályázat a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató társaságok támogatását célozza.

A szakpolitikai véleményezési körben nyertes pályázók száma 76 (A program: 51, B program: 25), a kérelmek támogatásának összege 12 847 383 239 Ft, ami pont megegyezik a programstratégiában szereplő összeggel. Érdekesség, hogy előlegként, idén csak a támogatás 22%-a fizethető ki, ami egy-egy pályázó esetében jelenthet a vártnál alacsonyabb összeget. Biztos lesznek ennek hangot adó pályázók, de inkább örülni kell, hogy lehet támogatási előleget igényelni. -- tette hozzá a Via Credit szakértője.

Ugyancsak az év elején lehetett kérelmet beadni a 2021-1.1.3-PIACI KFI-re, a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogatja piacképes termék, technológia, szolgáltatás kifejlesztése érdekében. A támogató szakmai véleménnyel rendelkezők száma 125 (A program: 99, B program: 26) pályázó, a kérelmek támogatásának összkerete 40 982 290 429 Ft. Ez az összeg összevág azzal, ami a programstratégiában is szerepel. Az idén kiadható előleg viszont a támogatási összeg 20%-át sem éri el, ami csalódást okozhat, de ahogy jeleztük, ezt is meg kell becsülni és örülni az előfinanszírozásnak.

„A programstratégiából látszódik, hogy a vállalati pályázók számára a népszerű pályázatok ki lettek centizve. Sem a Gyorsítósávban, sem a mindenki által várt PIACI KFI kiírásban nem szerepelnek idén további összegek, így ezen a téren nem számítunk új támogatásokra. A jövő évi büdzsé terhére viszont nem zárható ki pályázati megjelenés, de várhatóan csak év végén. Nagyon hiányoljuk a rendkívül népszerű KKV Start kiírást, ahol néhány tízmilliós támogatással lehet kisebb, ám annál ütősebb ötletet piacra vinni.” emelte ki Papadimitropulosz Alex.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo