hirdetés

Az inflációnál kisebb béremeléseket akar a kormány?

Megdöbbentek a szakszervezetek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentésén, miszerint inflációs időkben az ár-bér spirál kialakulását a bérek visszafogásával kell megakadályozni. Ez veszélyes üzenet a kormánytól, főként a minimálbér tárgyalások előtt – véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség.
hirdetés

Kemény őszi minimálbér tárgyalásokra készül a MASZSZ, a kormány ugyanis az Aldinál tervezett béremelés hírére gyakorlatilag megüzente a gazdaságfejlesztési miniszterrel, hogy ilyen súlyos inflációs időben csak a pénzromlás mértéke alatti béremelést tartja elfogadhatónak. Nagy Márton ugyanis egy rendezvényen kifejtette, a magasabb bérből magasabb fogyasztás lesz, abból pedig még magasabb infláció, vagyis ár-bér spirál keletkezik. Hozzátette, ez „akkor tud megoldódni, és szomorú ezt mondani, hogyha a béreknek a növekedési üteme az infláció növekedésétől elmarad".  Ez méltatlan és kockázatos üzenet a munkavállalóknak, különösen azok után, hogy a Fidesz kormány a parlamenti választások előtt két kézzel szórta a pénzt, s egyébként éppen most szavaztatta meg a parlamenttel a miniszterelnök fizetésemelését – nyilatkozta a MASZSZ elnöke. Zlati Róbert nem érti, a választások előtti osztogatáskor miért nem tartott a kormány az ár-bér spirál kialakulásától? Most viszont duplán megfizetnének azok, akik akkor nem kaptak. Úgy véli, a kormány megint a legnehezebb helyzetben lévő munkavállalók hátán akar kimászni egy végtelenül súlyos gazdasági helyzetből.

Az ALDI béremelése nem tetszik a kormánynak? (Fotó: MTI)

A szövetség elnöke megdöbbentőnek tartja, hogy Nagy Márton éppen a közszférában és az állami cégeknél hírhedten lemaradt bérezést említette jó példaként az ár-bér spirál megakadályozására. Érdekes és egyben szomorú is lesz majd, ha a tanárok után az államigazgatási szakemberek közül is egyre többen átszivárognak majd eladónak, például a jól fizető Aldiba.

Zlati megerősítette: attól tart, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter véleményeként előadott fejtegetés valójában a kormány üzenete a munkavállalóknak. A MASZSZ viszont azt üzeni, keményen fog harcolni a minimálbér emelési tárgyalások idején, s nem fog engedni a legalább az inflációt követő mértékből.

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo