Átláthatóbb lesz az uniós lobbizás

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös munkájának eredményeként a megújult az EU átláthatósági nyilvántartása.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:PP archív

A nyilvántartás megújulásával hatályosulnak az Európai Parlament és az Európai Bizottság által 2014 áprilisában felülvizsgált intézményközi megállapodás rendelkezései.

Az új rendszerben megváltozik a lobbitevékenységgel kapcsolatos bejelentések módja: több információt kell megadni az uniós bizottságokban, fórumokon, közös munkacsoportokban vagy hasonló struktúrákban való részvételről és a figyelemmel kísért jogalkotási dokumentumokról; emellett a továbbiakban minden nyilvántartott köteles bejelenteni a lobbitevékenységhez kapcsolódó költségek becslését.

Ezenkívül a figyelmeztetések és panaszok kezelésére szolgáló eljárás egyszerűsítésével immár alaposabban és hatékonyabban vizsgálhatók a félrevezetőnek vélt információk, illetve az új követelmények révén nő a regisztráció hozzáadott értéke: ezentúl regisztrálnia kell például mindenkinek, aki valamely biztossal, kabinettaggal vagy főigazgatóval szeretne találkozni, továbbá minden olyan szervezetnek, amely fel kíván szólalni az Európai Parlament által szervezett meghallgatásokon.

A weboldal áttekinthetőbb nyilvános felülete egyszerű, a felhasználók lépéseit végigkísérő útmutatóval segíti a regisztrációt.

Az intézkedések egy 2014 áprilisában aláírt megállapodás előírt végrehajtását jelentik. A Juncker-Bizottság 2015-ben saját javaslattal kíván előállni a lobbisták kötelező, a Bizottságra, az Európai Parlamentre és a Tanácsra is kiterjedő nyilvántartása kapcsán. A javaslat előkészítése Timmermans alelnök felelősségi körébe tartozik.

A Juncker-Bizottság 2014. november 25-én már jelentősen növelte az átláthatóságot: két új határozata tájékoztatás közzétételét írja elő a biztosok, a biztosi kabinetek tagjai és a főigazgatók számára a szervezetekkel vagy önfoglalkoztató személyekkel tartott megbeszélésekről. Juncker elnök azt is egyértelművé tette, hogy az említettek elvben csak az átláthatósági nyilvántartásban szereplő szervezetekkel és önfoglalkoztató személyekkel tarthatnak megbeszéléseket. A Bizottság elkötelezett az átláthatóság fokozása és az érdekeltekkel folytatott nyitott és rendszeres párbeszéd fenntartása mellett.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo