Amerikai az álom, de magyar a realitás

A magyarok 80 százaléka legszívesebben egy amerikai stílusú kertes házba költözne, azonban közeledve a tényleges lakásvásárláshoz 41 százalékuk már egy panellakással is kiegyezne – derül ki az OTP Bank első alkalommal elkészített Hello Otthon kutatásából. A lakásvásárlók dolgát a szárnyaló ingatlanárak sem könnyítik meg, és napról-napra nehezebbnek tűnik jó vételnek számító lakáshoz jutni.

Az ingatlanvásárláshoz számos dilemma és tisztázandó kérdés társul, kezdve a finanszírozási lehetőségektől, egészen az álmainkban elképzelt otthon megtalálásáig és megvételéig - derül ki az OTP Bank első alkalommal elkészített Hello Otthon kutatásából. Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek 80 százalékának egy amerikai stílusú kertes ház az álma. Amikor azonban sor kerül a vásárlásra, 41 százalékuk már egy panellakással is kiegyezne. Jól látható, hogy óriási az eltérés az álmok és a valóság között. A kellemetlen meglepetések azonban jelentősen csökkenthetők az időben elkezdett, tudatos pénzügyi tervezéssel és az állami támogatások hatékony felhasználásával.

Az esemény vitaindító előadásában Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója is a megfelelő felkészülés és tervezés fontosságát emelte ki: „Az elmúlt évek tapasztalatai ma is érvényesek; a magyarok messze nem töltenek annyi időt a megfelelő finanszírozási megoldás kiválasztásával, mint kellene. Azt javasoljuk, hogy először pénzügyi lehetőségeikről tájékozódjanak valamelyik bankfiókban, hiszen számos támogatási forma és személyre szabott konstrukció érhető el. Ha így teszünk, akkor akár több millió forinttal is megnőhet a lakásvásárlásra fordítható összeg" - tette hozzá az igazgató.

Az álom amerikai - Kép: Pixabay

Kitart a lendület

A Hello Otthon kutatásból az is kiderült, hogy a lakásvásárláson gondolkodók 52 százaléka csak a megfelelő időre vár, hogy ingatlant vegyen. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint nem feltétlen érdemes várniuk. „Szinte sosem voltak ilyen magasan az ingatlanárak Magyarországon, ugyanakkor az utóbbi egy évben már mérséklődő emelkedést figyeltünk meg, de még mindig lendületben van a piac. A jó adottságú ingatlanokra percek alatt lecsapnak a vevők, ezért különösen fontos, hogy a leendő tulajdonosok már a vásárlás előtt kész pénzügyi tervvel álljanak neki a keresésnek.” A szakember szerint sokat segíthet egy ingatlanközvetítő szakember is, aki széles ügyfélkörével és helyismeretével segíthet a legjobb döntést meghozni.

Magyar a realitás - Kép: MTI

„Azt látjuk, hogy az utóbbi egy évben az átlagos lakástakarékpénztári futamidő öt évről hét évre nőtt, és a tagjaink egyharmada már több számlát is nyit családon belül, hogy maximalizálja az állami támogatás mértékét. Ez azt jelenti, hogy egyre tudatosabban használják ki a lakástakarékpénztári megtakarítások előnyeit” – mondta el az eseményen Ungvári Krisztián, az OTP Lakástakarék Csoport főosztályvezetője.

Az emelkedés folytatódik

A szakértők szerint további emelkedés várható a lakáspiacon, a hitelezésben, de a lakáscélú megtakarítások terén is. Valkó Dávid szerint ugyan kissé lassuló ütemben, de továbbra is közel kétszámjegyű lesz az ingatlanárak növekedése. A lakáshitelek esetében sem lesz másként, Kormos Zoltán szerint 2018-ban az újonnan kihelyezett lakáshitelek száma akár 25-30%-kal is bővülhet. Ungvári Krisztián szerint pedig pár éven belül a jelenlegi 15 százalékról 20 százalékra nőhet a lakástakarékkal rendelkezők aránya. Ez azonban még mindig elmarad Ausztria, Németország, Csehország, sőt Szlovákia szintjétől is.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo