hirdetés

A rezsiszámla fontosabb a lakásvásárlóknak, mint a szobák száma

Az energiaárak elszabadulása miatt a lakásvásárlásra készülők többsége, nagyjából kétharmada fontosnak vagy egyenesen nagyon fontosnak tartja az energiahatékonyságot a leendő új otthona kiválasztásakor.

hirdetés

Az OTP Bank és az otpotthon.hu közös kutatásának eredményei azt mutatják, hogy 100-ból mindössze 9-en nem foglalkoznak különösebben ezzel a kérdéssel, további 7-en bíznak abban, hogy az esetleges hiányosságok némi felújítással felszámolhatóak, 18-an pedig úgy vannak vele, hogy ez nem tartja vissza őket a vásárlástól, ha egyébként az ingatlan megfelel a többi elvárásuknak. Meglepőnek tűnhet, de az energiahatékonyság még így sem került be az öt legfontosabb lakásválasztási szempont közé. 

Spóroljon az energiával a lakás (Fotó: Depositphotos)
Spóroljon az energiával a lakás (Fotó: Depositphotos)

Az energiahatékonyság az idősebb korosztályok számára különösen fontos szempont az új ingatlan kiválasztásakor, ami azt mutathatja, hogy leginkább ők szenvedik meg az energiaköltségek elszabadulását és keresnek olcsóbban, gazdaságosabban fenntartható lakásokat, házakat – az OTP Bank és az otpotthon.hu legfrissebb kutatásának eredménye szerint. A fővárosiak és a felsőfokú végzettséggel rendelkező válaszadók körében szintén kiemelt helyen szerepel ez az elvárás az új otthon felkutatásakor, kiválasztásakor. Az ingatlanok energiahatékonyságával kapcsolatos elvárások előtérbe kerülése, erősödése az otpotthon.hu keresési adataiban is megfigyelhető. „Az alacsony rezsi kifejezés továbbra is népszerű, tavaly augusztus óta folyamatosan növekszik az erre irányuló szabad szavas keresések száma. A napelemek és egyéb energiahatékonysággal kapcsolatos kifejezésekre viszont ezzel ellentétes, csökkenő trend figyelhető meg” – mondja Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Bár a kutatás eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy az energiahatékonyság a válaszadók egyharmadának fontos, további egyharmadának pedig kiemelten fontos, mégsem ez a meghatározó szempont az új otthon kiválasztásánál, olyannyira nem, hogy még az első ötbe sem került be a lakásválasztási szempontok listáján. Az összes megkérdezett körében ugyanis az első és legfontosabb dolog az ingatlan elhelyezkedése (város, falu, kerület stb.), a második az ára, a harmadik a típusa (lakás, ház, építési telek stb.), a negyedik az alapterülete, az ötödik pedig az állapota, ami lehet felújított vagy felújítást igénylő. Csak ez után, a hatodik helyen jelenik meg a szempontok fontossági listáján a szigetelés, majd az energiafelhasználás és ezzel együtt a várható rezsiköltség, megelőzve a szobák számát.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo