hirdetés

636 milliárd forinttal emeli a szolgáltatók árbevételét a rezsinövelés

A fogyasztói árindex 2022 augusztusában 15,6 százalék volt 2021 augusztusához képest, miközben a harmonizált árindex 18,6 százalék lett.  Ebből 1 százalékpontot a külföldiek üzemanyagvásárlásai magyaráznak, míg a maradék a háztartási energia költségek növekedését takarja. Ez azt jelenti, hogy a háztartások a rezsicsökkentés csökkentése miatt jelentős többletkiadásokkal szembesültek.

hirdetés

A fogyasztói árindex alapján a villamosenergia súlya a kiadásokból 1,71 százalék, míg a vezetékes gázé 1,873 százalék (összesen 3,583 százalék). A fogyasztói és a korrigált harmonizált fogyasztói árindex különbsége azt jelenti, hogy a háztartási energia kiadások közel 55 százalékkal nőhettek augusztusban (a súlyozás alapján így lesz 15,6 százalékból 17,6 százalék).

Kevesebb szabadon elkölthető pénzünk marad (Fotó: Depositphotos)Kevesebb szabadon elkölthető pénzünk marad (Fotó: Depositphotos)

A legutolsó KSH adat a háztartások kiadásaira 2020-as, ez alapján akkor 22 928 milliárd Ft-ot költöttünk el. Becslésünk szerint 2022-ben 30 ezer milliárd Ft-ot költhetnek a háztartások, ami azt jelenti, hogy villamosenergiára és vezetékes gázra egy átlagos háztartás 281 ezer Ft-ot fordított volna, ha nem változott volna az ár. A becsült áremelkedéssel ez azt jelenti, hogy az éves kiadás 436 ezer Ft-ra nő. A növekedés kisebb része valósul meg idén (az éves átlag így 333 ezer Ft-ra nő), a nagyobb rész jövőre jut, amikor a teljes összeget (évi 436 ezer Ft-ot) ki kell fizetni. Összességében a havi rezsi átlagosan 13 ezer Ft-tal nő háztartásonként. Ez összhangban van azzal, mint amit a lakosság becsült korábban (az intézkedésekkel érintettek körében +27 ezer Ft/hó), mivel a háztartások 35 százaléka nem gázzal vagy villannyal fűt (ezt figyelembe véve az érintett háztartási körben kb. 20 ezer Ft/hó lesz a növekmény). Számíthatunk arra is, hogy a háztartások megpróbálják mérsékelni az energiafelhasználást, így a tényleges többlet költség kisebb lesz.

hirdetés

Véleményvezér

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo