2021-ben indulhat az eÁFA bevallás kiajánlása

Az adózás hosszútávú jövőjével, digitalizációjával, a nemzetközi trendekkel, valamint az online számlázással kapcsolatosan szerezhettek első kézből hiteles információkat a Joint Venture Szövetség adókonferenciájára ellátogatók. Sok információ elhangzott a várhatóan 2021-ben bevezetésre kerülő eÁFA bevallási rendszerről is.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az adózói jogkövetést ösztönző megoldásokról, az ezt elősegítő digitális megoldásokról és az online számla tapasztalatokról számolt be az adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár a Joint Venture Szövetség adókonferenciáján. Tamásné Czinege Csilla elmondta: a magyarországi becsült ÁFA adórés mértéke a 2013-as 21 százalékról 2018-ra 9 százalékra csökkent, annak ellenére, hogy hazánkban a legmagasabb az EU-ban az Áfa kulcs. Ez főként a digitális megoldásoknak köszönhető, melyeknek nem csupán gazdaságfehérítő, hanem a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentő hatása is jelentős.

Kép: SXC

Az eSZjA adóbevallási tervezet bővülő adózói kört és bővülő szolgáltatásokat jelent, a jövőben a magánszemélyek önellenőrzéseit is szeretnék előzetes kitöltéssel segíteni - emelte ki Tamásné.

Januárban indult el az online nyomtatványkitöltő alkalmazás, majd év közepétől már többek között a magánszemélyek adószámigénylése, egyéni vállalkozók adózási adatainak bejelentése, változásbejelentés is a web-es felületen zajlik. Jövőre már az adóelőlegnyilatkozatokat is meg lehet tenni, valamint a gazdálkodó szervezetek adatbejelentő lapjai is elérhetőek lesznek ezen a platformon.

Az online számlarendszerben regisztrált adózók száma 353 ezer, a teljesítő adózók száma 266 ezer. A beküldött számlák száma összesen közel 60 millió. A számlabeküldések 96 százaléka elektronikus számlázó programból érkezik.

2021-re a hatóság szeretné elérni az ÁFA-bevallási tervezetek kiajánlását. Itt be lehet majd emelni nemcsak az online számla, hanem az online pénztárgép és az automatákból érkező adatokat is.

A foglalkoztatással kapcsolatos információkat egy komplex információs rendszer (eFIP) tartalmazhatja majd a jövőben, mellyel az adóadminisztrációs terhek tovább csökkenhetnek, a gazdaság tovább fehéredhet, az adózási élmény javulhat és a foglalkoztatott is jelen idejű kontrollt gyakorolhat – avatott be a jövőbeli tervekbe az államtitkár asszony.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo