hirdetés

2009: a bérlők éve

Az irodapiac kitűnő lehetőségekkel kecsegtet az olyan bérlők számára, akik bérleti költséghatékonyságra és jobb ár-érték arányra törekszenek egy új, modern irodaterületen. 2009 várhatóan az egyik legjobb év lesz a cégeknek költözéshez, a meglévő irodabérletük újratárgyalásához elsősorban azért, mert a bérleti díjak csökkennek és a tulajdonosok nagyon kedvező feltételeket fognak ajánlani. - áll a Colliers jelentésében.
hirdetés

A 2008-as év folyamán összesen 249,000 négyzetméter új "A" kategóriás irodaterület került átadásra Budapesten, ennek hatására az üresedési ráta 17,9%-ra nőtt ebben a piaci szegmensben. További 331,000 négyzetméter iroda pedig az idei év folyamán kerül a piacra, ebből 248,000 négyzetméter "A" kategóriás bériroda lesz.

A Colliers International az év végéig az üresedés növekedésére számít, akár a 25%-os szintig is, a gazdasági válság mértékétől függően. "A nehéz hitelkondíciók és a recesszió miatt a tulajdonosok gyengébb tárgyalási pozícióba fognak kerülni, és valószínűleg rengeteg kompromisszumot kell kötniük, hogy mielőbbi cash-flowhoz és minél magasabb bérbeadottsági százalékhoz jussanak, ha még az idén fel akarják tölteni épületeiket," hangsúlyozta Saly.

A Colliers észrevétele szerint az effektív bérleti díjak már a tavalyi év során is 0,50-1 euró/négyzetméter/hónap mértékben csökkentek, és további 1-2 euró/négyzetméter/hónap mértékű esés várható 2009-ben, szintén a válság mértékétől függően A maihoz hasonló kiszámíthatatlan környezetben kockázatos becslésekbe bocsátkozni. Annyi azonban bizonyos, hogy néhány projekt átadása átcsúszhat 2010-re; előfordulhat, hogy a gazdaság jobban vagy rosszabbul teljesít - ami az üresedési ráta mértékét is befolyásolja - de összességében kijelenthető, hogy a túlkínálat a budapesti piacon a bérlők számára csakis jobb feltételeket hozhat. "Hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a helyzetből, fontos a profi bérlőképviselő segítsége.

A tulajdonosok a nehéz piaci helyzetben is gyakorlott tárgyalók. A leendő bérlők, akik gyakran saját maguk számára igyekeznek letárgyalni bérleti szerződésüket, hajlamosak megfeledkezni a bérleti díjon felüli, igen fontos feltételekről; a Colliers International kész segíteni azoknak a cégeknek, amelyek a lehető legjobb feltételekkel kívánják meglévő szerződésüket újratárgyalni, vagy kívánnak új irodába költözni" - foglalta össze Saly.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo