hirdetés

Mit kell tudni a zöldkártyáról?

A 2009. január 1-jével hatályosuló két új kormányrendelet - az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló és a hőtermelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló - célja energiafelhasználásunk csökkentése, az épületek energiafelhasználásának javítása, és az alternatív energiaforrások alkalmazásának növelése.
hirdetés

A jogszabályok két tanúsítvány bevezetését írják elő, amelyek érdemi szakmai segítséget nyújtanak az épületek energiatudatos használatához és felújításához, egyben feltételei a 2009. január 1-je után kiírt uniós és hazai pályázatoknak.

A január 1-jével  hatályosuló két kormányrendelet, egymással összefügg, és részét képezik az épületek energetikai minősítési folyamatának, az ún. "zöldkártyának".

1. Épületek energetikai tanúsítványa

Január 1-jétől minden új épület és állami középület esetében kötelező az energetikai tanúsítás. A meglévő épületek eladása, illetve bérbe adása alkalmával a tanúsítvány elkészíttetése önkéntes 2012. január 1-ig. Tehát, ha egy állampolgár úgy használja az ingatlanát, mint ahogy az elmúlt 20 évben, akkor továbbra sem lesz szüksége ilyen igazolásra. Nem tanúsítvány köteles az üdülő, az ideiglenes létesítmény, a műemlék és a helyi védelem alatt álló épület.

Mindkét tanúsítás
speciális vizsgálatot igényel. A tanúsítást végző szakemberek névjegyzéke a Magyar Építész Kamaránál és a Magyar Mérnöki Kamaránál érhető el. A felülvizsgálat költsége egyedi megállapodás tárgyát képezi, azonban óradíja legfeljebb nettó 5500 Ft lehet óránként.

A rendeletek hatására várhatóan az új építésű épületek tervezése és kivitelezése, valamint a meglévő épületek felújítása során előtérbe kerülhetnek az alternatív energiaforrások alkalmazásának lehetőségei, hosszabb távon csökkentve ezzel a villamos energia és a gáz felhasználását.

A rendeletek közvetett hatása, hogy az ingatlanpiacon mind az adásvételek, mind a bérbeadások során a szerződések biztonsága javul azáltal, hogy az épületek energetikai minőségét hatóságilag elismert tanúsítók felelősséggel igazolják.
Az energetikai tanúsítványról szóló kormányrendelet az önkéntesség és a fokozatosság elvére épül. Kötelezés helyett ösztönözni próbálja az állampolgárokat, hogy minél többen készíttessék el saját ingatlanukra a tanúsítványt. Ezért a tanúsítvány hiányát nem szankcionálja a jogszabály, de a piac várhatóan előnyben részesíteni azokat az ingatlanokat, amelyeket tanúsítással adnak el. Különösen azokat, amelyek kedvező értéket mutatnak.

A tulajdonos érdeke, hogy elkészíttesse a tanúsítványt, hiszen az energiatakarékos épület növeli az ingatlan értékét. Felújítási pályázatoknál előírás lesz tanúsítványt készíttetni.

A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A skála a legkedvezőbb "A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb "I" kategóriáig terjed. Emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak, és egyben rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira. A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes.

2. Hőtermelő berendezések tanúsítványa

A hőtermelő berendezések és légtechnikai rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló kormányrendelet célja az épületek üzemeltetésekor felhasznált energia csökkentése. A rendelet csak a 20-100 kW effektív névleges teljesítménnyel üzemelő nem megújuló folyékony (jellemzően olaj) és nem megújuló szilárd tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezésekre terjed ki.

A légkondicionáló rendszerek esetében a hatály a 12 kW teljesítmény felettiekre vonatkozik. A vizsgálat elsődleges célja a tanácsadás. A szakértők a vizsgálat keretében a hőtermelő berendezés, illetve légkondicionáló rendszerek megfelelőségét mérik fel így a többi között: a műszaki leírásban foglalt értékeket a rendszer megfelelően nyújtja-e, valóban megvalósul-e az az elvárható teljesítmény, amelyet az egyes berendezések műszaki előírásai meghatároznak.

A felhasználó pontos szakmai útmutatót kap, hogy hogyan javítható berendezése hatásfoka, milyen módon fokozható a rendszer teljesítménye, és így hogyan csökkenthető az energiafelhasználás, vagy azonos energiafelhasználás mellett hogyan érhető el jobb hasznosulási arány.

A szakértők figyelembe veszik az alternatív energiafelhasználási módszereket is, és megmutatják, hogy az módon mi építhető be, valamint milyen időtávon térülhet meg. A tanúsítvány 2 vagy 4 évig érvényes.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo