Csaknem egy mázsa papírt használunk évente

Magyarországon 1989 óta mindössze 20 tonnával nőtt a teljes papírfogyasztás (1989: 890 ezer tonna; 2010: 910 ezer tonna). Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar 91 kg papírt használ el egy évben, amivel hazánk jelentősen az EU átlag, 173 kg/év/fő alatt van – derül ki az I-COM átfogó papírpiaci elemzéséből.

A globális évi papírfelhasználás mintegy 370 millió tonnára tehető, amelynek felét – 51 százalékot – a különböző csomagoló anyagok adják, míg az írónyomó 29, az újságnyomó 9, a háztartási papír 7, míg az egyéb termékek 4 százalékot teszik ki az Europapier adatai szerint. Az össztermelés kevesebb mint harmadáért, évi 110 millió tonna papíráru előállításáért Európa felel. A felhasználás egyébiránt – a korszerű, környezetbarát papír csomagolások előretörésével – folyamatosan növekszik, az Európai Unióban egy főre jutó papírfogyasztás ma átlagosan 173 kilogramm. Vannak ugyanakkor jelentős eltérések: a környezetvédelemben élen járó Finnországban egy lakosra évente 380 kilogramm papír felhasználása jut, míg Romániában mindössze 33 kilogrammról lehet beszélni.

Csak papíron papírmentes irodák
Nem a megtakarítás, nem a hatékonyság és nem is a környezetvédelem a legfontosabb vállalati szempontok a digitális irodával szemben. A szabályoknak való megfelelés mindennél fontosabb. Pedig az elektronikus iratkezelés tényleg zöldebb és ami még fontosabb: olcsóbb is.
Magyarország ezen a téren a középmezőnyben van az éves szintű 910 ezer tonna fogyasztással (91 kg/fő/év). A növekedés stabilnak mondható, hiszen a rendszerváltás idején fejenként 12 kg-mmal kevesebb papírt használtak a magyarok éves szinten, az összfogyasztás akkor 890 ezer tonna volt. Az egyenes vonalú növekedésben egyébiránt jól látható törést hozott a 2008-ban kirobbant gazdasági válság, akkor csaknem 20 százalékot esett például az irodai papírok iránti igény.

Míg a rendszerváltást követő közel tíz évet a papír- és írószer kereskedelem szétaprózódása, az állami és céges beszerzések átláthatatlansága jellemezte, a 90-es évek második felétől egyre nagyobb súlyt képviselő központilag kontrollált közbeszerzések, valamint a vállalati kultúra, és ezzel együtt az igények változása a konszolidáció irányába hatottak. Az ezen megrendeléseket kiszolgáló, azaz egyenesen a végfelhasználók kiszolgálására szakosodott vállalkozások a hagyományos papíráruk és irodaszerek mellett immár számítástechnikai, nyomdaipari kellékeket, valamint létesítmény-üzemeltetési és konyhai termékeket is kínálnak. Azaz a vállalati szegmens jelentős része abban érdekelt, hogy szinte minden, az irodában megtalálható eszközt – a tűzőgéptől kezdve a bútorokon, nyomtatókon át a kávéig és egészségügyi papírig – mindent egy helyről szerezzenek be.

Az I-COM becslései szerint az állami megrendelések ma már a teljes, éves szinten körülbelül 100 milliárd forintos megrendelésállomány felét teszik ki. A piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy az állami bevásárlások lényegesen nagyobb átláthatóságot biztosítanak, hiszen a pályázók „belelátnak” a közbeszerzési eljárások mozzanataiba, az értékelési szempontok és a versenyeztetés folyamata világos és nyomonkövethető. Ugyanez nem mondható el a nem állami vállalati megrendelők esetében, akiket lényegében semmi nem köt.

Kép: I-COM

Termékoldali összetétel

Papír, írószer, irodatechnikai és vizuáltechnikai eszközök

A legfontosabb termékek a fénymásolópapír, a boríték, a leporelló, az etikett, a naptár, a különböző méretű és kötésű füzetek, iratrendezők, tollak, hibajavítók, tűzőgépek stb. Ez a szegmens éves szinten összesen körülbelül 80-100 milliárd forintot bonyolít, ebből a végfelhasználói – vállalati – rendelés 60, a kiskereskedelmi 40 százalékkal nyom a latban.

Számítástechnikai kellékek és perifériák

Az asztali és hordozható számítógépek, fénymásolók, monitorok, nyomtatók, telefonok és mindezek tartozékai mellett ide tartoznak a gyári és utángyártott töltők, festékpatronok, kazetták, CD- és DVD-lemezek, pendrive-ok stb.

Nyomdaipari termékek

A kereskedelmi nyomtatványok és az egyedi igények alapján gyártott termékek. A legfontosabb termékek az ügyviteli, a közigazgatási, a kórházi nyomtatvány, valamint a nyomdai papír.

Létesítmény üzemeltetési és konyhai termékek

Ide tartoznak a különféle élelmiszerek, büféáruk, tisztítószerek, háztartási papíráruk, a létesítmény üzemeltetéséhez szükséges készülékek, kellékek, kiegészítők. A legfontosabb termékek az ásványvíz, a kávé, üdítők, tejpor, tea, fertőtlenítő és tisztító szerek, evőeszközök, konyhai kisgépek, de a szemeteszsák, vagy az öltözőszekrény is a keresett termékek között van.

Miképp lehet környezetbarát egy betű?
A nyomtatás alapvetően meglehetősen környezetkárosító tevékenység. Áramot és papírt és tintát is használunk hozzá, a tonerek pedig különösen kellemetlen hulladékok. Sok mindent tehetünk, hogy csökkentsük a szükséges nyomtatás káros hatását, például most már öko-betűtípust is választhatunk.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo