hirdetés

Mit nyújt nekünk a LED technológia?

A LED technológia gyors fejlődést mutat napjainkban, de miért is népszerű ennyire és milyen előnyök szólnak a LED világítások mellett.
hirdetés

A WhitEnergy márka jelenleg körülbelül 1500 fajta termékkel áll az vásárlók rendelkezésére.  A cég legnagyobb választékát az után gyártott notebook akkumulátorok és adapterek teszik ki, amelyek fontos szerepet töltenek be az európai piacokon. A termékek gyártása során nagy figyelem fordítanak az energiatakarékosságra és a környezetvédelemre. Ezen okból kifolyólag indultak el a LED-es fényforrások egyre népszerűbb útjain.

Manapság egyre többet találkozhatunk a LED izzó kifejezéssel, ami helytelen megnevezés. Mivel a LED-es fényforrásokban nem izzik volfrámszál ezért nem nevezhetjük izzóknak. A szakemberek inkább a LED lámpa vagy LED-es fényforrás megnevezésre esküsznek.

Először is nézzük meg, hogy mi is az a LED technológia és miért jó?

A LED (Light Emitting Diode), a világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás(az elektromos áram a dióda elektronjait gerjeszti), a dióda által kibocsájtott fény színe a félvezető anyag összetételétől függően változhat, több mint 16 millió szín érhető el az összetevők megfelelő változtatásával.

A LED-es világítótestek előnyei:

Legfőbb előnye az energiatakarékosság. Mivel működésük során nem egy fémszál felizzításának segítségével bocsátanak ki fényt, hanem elektronok szabadulnak fel, a hagyományos izzókhoz képest akár 90%-os energia megtakarítás is elérhető.

A hagyományos izzók az áram nagy részét melegítésre használják, míg a LED-es világítótesteknél az alkalmazott technológiának köszönhetően nincsen felesleges hő kibocsátás, így olyan helyeken is alkalmazhatóak, ahol problémát okozhat a nagy mennyiségű hő leadás.

A LED-s világítótestek élettartama sokkal hosszabb, mint a hagyományos izzóké, míg a hagyományos izzók átlag 1000 üzemórát képesek teljesíteni, egy LED-es világítótestek élettartama elérheti a 50.000 üzemórát is. Hosszú élettartamuk alkalmassá teszi őket a nehezen hozzáférhető helyeken történő alkalmazásra is, ráadásul élettartamukra a gyakori ki-be kapcsolás sincsen negatív hatással, ezen kívül nem kell várni a bemelegedésre, mivel bekapcsolást követően azonnal produkálják a specifikációban megadott fényerősséggel kapcsolatos értékeket.

Negatív élettani hatásai elenyészőek. Nem vibrálnak, így nem ingerli a szemet és az idegrendszert. A LED-es világítótestek fényének irányíthatósága miatt a fényszennyezés is minimálisra csökkenthető. Mivel egyes típusok 12v-os törpefeszültségről is üzemeltethetőek, így gyermekek közelébe is bátran elhelyezhetőek. Ezen korszerű fényforrások esetében a működéshez nincsen szükség gázokra, mint a fénycsöveknél, így ezek káros hatása sem veszélyezteti környezetünket.

Mivel nem tartalmaz fémszálat, amely az esetleges rázkódástól károsodhat, vagy szakadhat, így az autóiparban is egyre nagyobb mértékben hasznosítják a technológiát.

A LED-es fényforrások kereskedelmi ára magasabb, mint a hagyományos izzóké, de ha figyelembe vesszük a LED-es fényforrások kedvező energia felhasználását és karbantartási igényét, magasan gazdaságosabb ezen korszerű világítótestek megvásárlása.

Az Alphasonic KFT termékei között nagy választékban találhatóak WhitEnergy LED fényforrások, nézzük őket meg kicsit specifikusabban.

WhitEnergy LED lámpák

Foglalat:

A LED technológia széle választéka miatt senkinek nem kell aggódni, hogy a régi álló, fali, olvasó lámpatesteket le kell cserélni ahhoz, hogy LED fényforrások világítsanak az otthonunkban. A LED fényforrások foglalata kompatibilis a megegyező foglalatú halogén / normál lámpákkal. Ezért cseréjét szakember nélkül megoldhatjuk.

Legnépszerűbb foglalatok:

Fényerősség:

Amit fontos figyelembe venni, az, az adott helység fény fényigénye. Mivel más elven működnek, mint a wolfram szálas izzók ezért fényerejük kisebb. Egy LED fényerejét úgy tudjuk kiszámolni, hogy a fényáramot (lumen/lm) elosztjuk a bevilágítandó terület méretével.  WhitEnergy LED lámpák fényereje: 120-380 lm tartományig terjed.

Példa: 190lm-es fényáramú izzóval egy 5 négyzetméteres területen 38 Lux fényt ad.

1 lux - teliholdas éjszaka, 50 lux - folyosókban, közlekedőkben elégséges fény, 80-100 lux – nappalik, szobák, fénye, 250-500 lux - olvasáshoz, munkához ajánlott fénymennyiség.

32000 lux – déli napsütés óra fényereje

Színhőmérséklet:

Otthoni használatra a meleg fehér LED lámpát ajánljuk, mert fénye ugyanolyan, mint a hagyományos izzóké. Irodába, üzletekbe, közlekedőkbe hideg fehér LED lámpa ajánlott pedig kékesfehér fényt ad, mint például a xenon.

Fénykibocsájtó diódák fajtái:

LED vagy DIP LED: Kupola alakú, epoxy anyagú dióda. Élettartalma a legalacsonyabb, de folyamatosan fejlesztik. Sőt a nagyobb fényáram biztosítására megszületett a  két chipes DIP LED amelyek dupla fényáramot képesek leadni.

SuperFlux LED: élettartama már valamivel kedvezőbb, a nagyobb méretük miatt kedvezőbb a hőtermelésük. Ezek is epoxy anyagúak így a folyamatos oxidáció csökkenti a fényáramukat.

Az SMD LED téglalap vagy négyzet alakú dióda, aminél már nincs epoxy anyag.  Nagyon megbízható és tartós. A dióda méretei: 3,5x2,8mm vagy 5x5mm.

A Power LED-ek (azaz teljesítmény LED-ek) élettartamát tekintik a legkedvezőbbnek. 1-3 db nagy fényerejűSMD ledet tartalmaznak amelyek mindegyike egy gyűjtőlencsével van ellátva.

A COB LED-ek: A COB(Chips On Board) lényege, hogy több LED chip helyezkedik el egy felületen. Avetített fény szép, homogén lesz. Viszont  a felület és a chipek számának növelésével a COB LED-ek veszítenek hatékonyságukból. Az alacsonyabb hőtermelést és hosszabb üzemidőt jelent.

A  WhitEnergy LED lámpák 3db-tól egészen 90db-ig tarlamaznak LED diódákat. Szalagok esetén 30,60,120 LED-et tartalmaznak méterenként.  Tekercs szalag általában öt méterből áll.

A lámpák működési feszültsége 12V vagy 230V. A LED szalagok mindegyike 12 Volttal üzemel.

Whietenergy LED szalagok

A LED szalagok a hagyományos fénykábelek kiváltására szolgáló, ám energiatakarékos vonalfények. A LED szalagok egy lapos és keskeny nyomtatott áramköri lapra felforrasztva készülnek. A lapos kivitel előnye: a fényforrások mindig ugyanabba az irányba állnak, ezáltal a sugárzott fény nem lesz darabos. További előnye ennek a kiszerelésnek, hogy csak egy 120 fokos térrészbe világítanak, így a teljes fénymennyiség a fényeffekt létrehozására hasznosul.

Ezeket a lapos kiszerelésű LED szalagokat flexibilis LED szalagnak nevezzük, lévén a nyomtatott áramköri lap teljesen hajlékony tulajdonságának köszönhetően. Akár egy ceruzára is fel lehet őket tekerni. A flexibilis LED általában 3M márkájú öntapadós hátoldallal van ellátva, ezáltal a rögzítés nagyon egyszerűen. A ragasztó kül- és beltéren is hosszú életű, amennyiben a ragasztásra szánt alap megfelelően elő van készítve (por-, és zsírmentesítés).

Manapság a LED világítás nem csak egy gyorsan megtérülő befektetés, hanem egy környezetvédelmi intézkedés is.  A WhitEnergy LED fényforrások nem csak kitűnő tulajdonságokkal rendelkeznek és széles választékkal állnak az ügyfelek elé, hanem mind emellett kedvező áron kínálják termékeiket.

 

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo