Élménnyé teszi az autózást

2017. július 23. vasárnap - 07:30 / Demcsák Gergely
 •    

A Renault Mégane negyedik generációja a kompakt szegmens nagy meglepetése. Nemcsak vonzó formájával, hanem csendes, kulturált és minőségi belső terével, továbbá remek kezelhetőségével és kiváló vezethetőségével is lenyűgöz. Aki stílusos családi kombiban gondolkodik, ne keressen tovább.

A vezető formatervezői posztot a Renault-nál 2009-ben vette át Laurens van den Acker. Első munkája, a DeZir tanulmány gyökeresen szakított az addigi Renault-formavilággal, és egy sokkal dinamikusabb, izgalmasabb formanyelvet vetített előre. Megágyazott az új Cliónak, a Capturnek, az Espace-nak és a Talismannak is, ami friss, progresszív vonalvezetésével ámulatba ejtette a szakmát. Majd jött a negyedik generációs Mégane, ami szintén látványosra, egyenesen forradalmira sikerült. Rengeteg ember szemében ismét vonzóvá tette a Renault márkát. Persze a külső még nem minden, de a Mégane más területen sem okoz csalódást.

Renault Mégane - a negyedik generáció - Kép: Renault

Renault Mégane – a negyedik generáció – Kép: Renault

Egyedi fényminták

A Mégane Grandtour az egyik legszebb és legdinamikusabb kombi a piacon. Jó ránézni, elölről és hátulról is rendkívül karakteres. A többi közlekedő és a járókelők is értékelik, alaposan megbámulják a Mégane-t, és elismerően biccentenek. A sok pozitív reakciót az autót messziről is felismerhetővé tevő egyedi fényminták váltják ki az emberekből; az első, C alakú nappalifény-karéjok és az autó szinte teljes szélességében végigfutó, nappal is világító hátsó fénycsíkok vonzzák a tekintetet. Oldalról is szép az autó, hosszú és nyúlánk, s elegáns részlete a krómozott ablakkeret. Egyúttal a szegmens legszélesebb és legalacsonyabb modellje is, az integrált alumínium tetősínekkel együtt is.

Renault Mégane Grandtour 1,2 TCe Intens
 • Méretek (h., sz., m., ttáv): 4626/1814/1449/2712 mm
 • Hengerűrtartalom: 1197 cm3
 • Teljesítmény: 97 kW/131 LE 5500 ford./percnél
 • Nyomaték: 205 Nm 2000 ford./percnél
 • Gyorsulás 0–100 km/órára: 11 mp
 • Csúcssebesség: 197 km/óra
 • Fogyasztás (város/városon kívül/vegyes): 6,9/4,6/5,5 l/100 km
 • Tesztfogyasztás: 7,6 l/100 km
 • Üzemanyag: 47 liter
 • Csomagtér: 521/1504 liter
 • Saját tömeg: 1400 kg Alapár (Intens TCe 131): 6 049 000 forint
 • Tesztautó ára: 7 674 000 forint

A látványos, dinamikus forma nem csorbította az utastér tágasságát és praktikumát. Elöl és hátul is nagyobb a hely, mint az elődben, ami egyrészt a 4,6 méternél hosszabb karosszériának, másrészt a 28 milliméterrel megnyújtott tengelytávnak köszönhető. Az első ülések rendkívül tág tartományban állíthatók; a sofőr eredendően mélyen ül, s már csak az alacsony szélvédő miatt is feljebb tekeri az ülést. Amúgy remek az üléspozíció, példás az ergonómia, a vezető jól érzi magát a munkahelyén. Az ülésekről is csak pozitívan lehet nyilatkozni: gusztusosak, kellemes tömésűek, jól tartanak, és kényelmesek. A hátsó lábtérrel a középmezőnyben foglal helyet a Mégane, de az a legtöbb esetben elegendő. A hátsó, formázott padon is kellemes a tartózkodás. A csomagtér 520 literes, és szabályos alakú, a padlója pedig teljes értékű pótkereket rejt.

Messzemenőkig testre szabható

A Mégane beltere hangulatos és igényesen összerakott, stílusa pedig egyéni, nem vethető össze az európai tömegmodellekével. Különleges a félig digitális műszerfal, valamint a téglalap alakú középső panel, benne a fekvő vagy álló érintőképernyővel (a csúcsmodellekben). A fedélzeti számítógépet, a telefont és a tempomatot a kormányról kezelhetjük (Renault-szokás szerint a bekapcsoló gomb az ülések közötti konzolon van), minden másra az érintőképernyő szolgál, melynek szintén érintős funkciógombjai alatta kaptak helyet. Az infotainment rendszer meglepően sokoldalú és felhasználóbarát, kezelése logikus. Az autó a messzemenőkig testre szabható és rendesen felextrázható, biztonsági asszisztens rendszerekkel is teletömhető.

Amint elindulunk az autóval, egyértelművé válik, hogy a Mégane milyen sokat lépett előre. Nagyságrendekkel csendesebb és kulturáltabb elődjénél, a kárpitok, belső elemek nem zörögnek, a szigetelés nagyon magas szintű. Motorzajból is alig jut be valami az utastérbe. Megelégedéssel tölti el az embert az is, hogy a felfüggesztés, a kormányzás és a váltómű egyaránt kiváló, nem beszélve az 1,2 literes, négyhengeres erőforrásról. A 131 lovas egység érzésre 10 másodperc alatti sprintet hoz, már 2000-s fordulatról megindul, és intenzíven gyorsít. Remek párost alkot a hatgangos kézi váltóval, ami a Renault egyik legjobb szerkezete.

megane_063

Franciásan kifinomult

A Mégane kényelmes és valódi, franciásan kifinomult autó, gyenge pontjára nem derült fény. Talán csak az indokoltnál magasabb fogyasztás zavaró; az 1,2-es turbómotor szomjas, különösen városban. Aki sokat megy, válassza inkább a klasszikus 1,5 literes dCi turbódízelt.

Az új Renault Mégane Grandtour a kompakt szegmens egyik legjobb és kétségtelenül legcsinosabb autója. Egyéni stílusa és tágas utastere a két legnagyobb ütőkártyája. Már az alapmodell is jó választás belőle.