Zsúfoltan és drágán lakik a magyar

2015. december 06. vasárnap - 17:57 / piacesprofit.hu
  •    

A magyarok átlagban jövedelmük 11,4 %-át költik lakhatásra, hazánk lakosságának 44,6 %-a él zsúfolt lakásban és jelentős részük elégedetlen a körülményeivel – olvasható ki a többi között az Eurostat friss kutatásából.

Zsúfoltan, kis lakásban, drágán lakik a magyar

Kép: SXC

2014-ben Görögországban volt a legmagasabb azok aránya (a lakosság 40,7 %-a), akik olyan háztartásban éltek, amely jövedelmének több mint 40 %-t költötte lakhatásra. Máltán ez az arány csak 1,6 %, az EU átlaga pedig 11,4 %, éppen akkora, mint Magyarországon. Nálunk nagyobb arányban költenek lakhatásra még Németországban, Dániába, Hollandiában, Romániában, Bulgáriában és az Egyesült Királyságban – írta az igylakunk.hu.

A tanulmány szerint tavaly az EU-ban a lakosság 17,1 %-a lakott túlzsúfolt lakásban. A kontinens keleti felében a legrosszabb a helyzet: minden második ember él ilyen körülmények között Romániában, Magyarországon, Lengyelországban, Bulgáriában, Horvátországban, Lettországban és Szlovákiában.

A finnek a legelégedettebbek a lakhatásukkal, s ugyancsak a 10-ből 8 pont fölött értékelték azt a svájciak, a dánok, az osztrákok, a svédek, a hollandok és az izlandiak. A magyarok 6,8 pontot adtak az elégedettségi kérdésre, az EU átlaga 7,5.

Olcsóbb lakást venni, mint bérelni
A bérleti díjak komolyan emelkedtek az idei évben, a fellendülés mögött hasonló okok húzódnak meg, mint az adásvételek esetén: a háztartások javuló bizalma, az elhalasztott költözések megvalósulása. Értelemszerűen a bérleti piacon azok jelennek meg, akik nem rendelkeznek elegendő tőkével a lakásvásárláshoz, de a magas bérleti díjak mellett felmerül a kérdés, jobban megéri-e a lakásvásárlást hitelből finanszírozni, mint ugyanazt a lakást kibérelni? Az Otthon Centrum és az Otthon Centrum Hitel Center számításai szerint egyértelműen igen. Tíz éves időtávon a lakásbérlés és ugyanannak a lakásnak a hitelből történő megvásárlása között akár tízmillió forintos költségkülönbség is lehet, az utóbbi javára.