Vigyázz, kész, pénz! Újpest, Zugló és Lipótváros diákjai voltak a legjobbak

2019. április 15. hétfő - 15:37 / piacesprofit.hu
  •    

Újpest, Zugló és Lipótváros iskoláiból érkezett kisdiákok bizonyultak a kategóriájukban a legjobbnak a „K&H Vigyázz, kész, pénz!” elnevezésű, a pénzügyi tudatosságot erősítő vetélkedőn.

A „K&H Vigyázz, kész, pénz!” pénzügyi vetélkedőn idén 8264 általános és középiskolás diák indult el, hogy bebizonyítsák, ők a legfelkészültebbek a pénzügyek terén. Az első online fordulóból mintegy 3115 versenyző jutott tovább, közülük 6,7 százalék teljesítette a feladványokat hibátlanul vagy egy-két hibaponttal. A második online fordulóból régiónként 20-20 csapat, azaz több mint 700 diák útja vezetett a regionális középdöntőkig. Ezt a fordulót országszerte 8 különböző városban rendezték meg, köztük Budapesten, ahonnan Újpest, Zugló és Belváros-Lipótváros diákjai jutottak tovább a végső, legnagyobb megmérettetést jelentő júniusi döntőbe.

Egész évben készültek - Kép: K&H

Egész évben készültek – Kép: K&H

Diákok ezrei neveztek a tanév elején, készültek tanáraikkal a vigyázz#KáPé vlog ismeretanyagából, oldottak meg online feladatsorokat, hogy aztán a legjobbak a regionális középdöntőkön bizonyíthassák, hogy a legfelkészültebbek között vannak pénzügyekből. Négy korcsoportból (3–4., 5–6., 7–8., 9–11. osztályosok) egy-egy csapat jut tovább az országos budapesti döntőbe, ahol a másik 7 régió győzteseivel vetélkednek majd. Dióhéjban így zajlik a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő, amely egy teljes tanéven át kalauzolja a diákokat a pénz izgalmas, felelősségteljes, sokaknak mégis bonyolultnak és olykor rejtélyesnek tűnő világába.

A budapesti középdöntőbe Pest megye és Budapest 125 iskolájából 2325 diák közül mindössze 84 fő, azaz 20 csapat jutott tovább 4 különböző városból. Itt már nemcsak a pénzügyi alapfogalmak magabiztos ismeretére volt szükségük a diákoknak, hanem összetettebb kérdésekben, szituációkban is helyt kell állniuk a fiataloknak, ahogy később felnőttként majd a mindennapokban is. A feladatokon keresztül a versenyzők az öngondoskodás, a digitális bankolás, a biztosítások, hitelek és online vásárlások témaköreivel találkozhattak.

KH_7

„A pénzügyi tudatosság nem csupán a számolási készségről vagy a kiadások-bevételek kalkulációiról szól, sokkal inkább a mérlegelési és döntési képességről, amire a mindennapi pénzügyi szituációkban mindenkinek szüksége van. Ahhoz, hogy okos pénzügyi döntéseket hozzanak, a fiataloknak már kisiskolás kortól érdemes betekinteniük a pénzgazdálkodás folyamataiba, hogy megtanuljanak tervezni saját pénzükkel, felnőttként pedig helyesen tudják felmérni, milyen hitelkonstrukciókkal járnak jól, vagy épp milyen befektetésekkel tudnak előrébb lépni. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn a feladat a logikus, előrelátó gondolkodás, a kontextus értelmezése és a legjobb opció megtalálása a számos lehetőség közül” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A budapesti középdöntő továbbjutó csapatai:

  • 3–4. osztályos kategória: A négy dollárvadász, Budapest 14. kerület, Tehetségműhely Közhasznú Alapítvány
  • 5–6. osztályos kategória: KáPé Őrültek, Budapest 4. kerület, Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola
  • 7–8. osztályos kategória: Közpénz, Budapest 4. kerület, Újpesti Babits Mihály Gimnázium
  • 9–11. osztályos kategória: Creatures, Budapest 5. kerület, ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium