Vidéken igazán népszerű a CSOK

2017. június 21. szerda - 06:00 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint 4500 CSOK-igénylés érkezett a K&H-hoz 2017 áprilisáig.  A Családi Otthonteremtési Kedvezmény jelenleg is elérhető feltételrendszerét 2016 januárban módosították, az azóta befogadott kérelmek összege meghaladta a 12 milliárd forintot - közölte a bank. A legtöbben még mindig használt lakás vásárlásához igénylik, a támogatások többségét pedig vidéken folyósítják. A K&H a CSOK-igénylések számának és összegének további növekedését várja az idén.

Az állami lakásprogram, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény feltételeinek 2016 januári módosítása óta 2017 áprilisáig összesen több mint 4500 igénylés futott be a K&H-hoz. Az azóta igényelt támogatások értéke meghaladta a 12 milliárd forintot. A támogatást igénylők átlagéletkora közel 37 év, az igényelt támogatások átlagos összege pedig 2,7 millió forint volt.

Kép:PP/FényesGábor

Kép:PP/FényesGábor

 

„A CSOK-hoz köthető igénylések dinamikája stabilnak látszik, átlagosan havi 300 igénylés érkezik be a K&H-hoz. Jól látszik, hogy a CSOK-os támogatások legnagyobb részét – az igénylések átlagosan 62 százalékát – még mindig használt lakásra kérték az ügyfelek. A lakásépítések aránya 30, az újlakás-vásárlásoké pedig 5 százalékos volt az igénylések darabszámát nézve” – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A program tavaly januári változtatása óta idén áprilisig használt lakás vásárláshoz átlagosan 1,3 millió forintos támogatást folyósított a bank, lakásépítési célnál 4,8 millió forintra rúgott a támogatások átlagos összege, új lakás vásárlásánál pedig 5,9 millió forintra. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében elérhető támogatások többségét, 70 százalékát vidéken veszik fel. Az igényelt támogatások mellé több mint 3300 esetben lakáshitelt is igényeltek az ügyfelek, mintegy 25,5 milliárd forint összegben.

Az első és a nyolcadik kerület is a legjobbak között
Tavalyhoz hasonlóan idén is az I. és V. kerületben a legjobb lakni, de élmezőnyben van továbbra is a VI., II., és XII. is a fővárosban. A vidéki nagyvárosoknál változás történt 2016-hoz képest, idén Veszprémben, Szekszárdon és Egerben a legkellemesebb lakni – derült ki az Otthon Centrum másodszorra publikált „életminőség-indikátora” alapján. Ha ezt a mutatót összevetjük a lakásárakkal, akkor nem meglepő módon hasonló rangsort kapunk: a főváros belső kerületeinek a lakásárai a legmagasabbak az országban.

„A K&H 2017 áprilisáig az igényelt támogatások 78 százalékát folyósította is, 8,9 milliárd forint összegben, a többi kérelem vagy elbírálás alatt van, vagy a benyújtott igény nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek” – mondta Rajna Gábor.

A CSOK 2015-ös indulása óta összesen 5541 kérelmet fogadott be a pénzintézet. A szakember hozzátette, hogy a K&H továbbra is két számjegyű növekedést vár a lakossági hitelpiacokon 2017-ben. A bővülés alapját részben a háztartások pénzügyi mozgásterének bővülése, az alacsony kamatkörnyezet és a lakáspiaci élénkülés képezi. A K&H előrejelzése szerint a teljes magyarországi jelzáloghitel-piac nagysága az idén 600 milliárd forintra rúghat, a CSOK-igénylések pedig megközelíthetik a 90 milliárd forintot.